2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Izrael betiltotta a palesztin zászlót

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter állítólag megtiltotta a palesztin zászlók kitűzését, azt állítva, hogy azok “terrorizmusra ösztönöznek”, és nem szabadna többé engedélyezni őket nyilvános helyeken.

“Elképzelhetetlen, hogy a törvénysértők terrorzászlókat lengetnek, terrorizmusra uszítanak és bátorítanak” – mondta Ben-Gvir vasárnap este a Jerusalem Post által idézett nyilatkozatában.

“Utasítást adtam ki a terrorizmust támogató zászlók eltávolítására a közterületekről és az Izrael állam elleni uszítás beszüntetésére”.

A nacionalista biztonsági főnök, aki már röviddel hivatalba lépése után vitát váltott ki azzal, hogy a múlt héten ellátogatott a Templom-hegyi komplexumba, elutasította azokat az aggodalmakat, hogy a zászlórendelete sérti a polgári szabadságjogokat, azzal érvelve, hogy a szólásszabadság “nem terjed ki az azonosulásra a terroristákkal” és azokra, akik izraeli katonáknak akarnak ártani.

“Minden erőnkkel harcolni fogunk a terrorizmus és a terrorizmus bátorítása ellen!” – tette hozzá egy tweetben.

Ben-Gvir utasította Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnököt, hogy utasítsa a rendőröket a palesztin zászlók eltávolítására.

Az izraeli törvények szerint a palesztin zászlók kitűzése nem illegális, de a katonai és rendvédelmi hatóságoknak joguk van eltávolítani őket, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelentenek a közrendre.

Ben-Gvir azután kapta meg a nemzetbiztonsági miniszteri posztot, hogy Otzma Jehudit pártja, amelynek neve lefordítva zsidó hatalmat jelent, csatlakozott a frissen újraválasztott miniszterelnök, Benjamin Netanjahu koalíciós kormányához. A koalíciós megállapodásban szerepelt, hogy az államilag finanszírozott intézményekből eltávolítják a palesztin zászlókat. A vasárnapi rendelet a jelek szerint egy lépéssel tovább megy, és betiltja a zászlók használatát minden nyilvános helyen.

A lépés azután történt, hogy szombat este Tel-Avivban egy kormányellenes tüntetésen palesztin zászlók lengtek. Aggodalmak merültek fel azután is, hogy szabadon engedték Izrael leghosszabb ideig fogva tartott palesztin foglyát, Karim Júniszt, akit 1983-ban egy izraeli katona elrablásáért és meggyilkolásáért ítéltek el. Júnisz egy palesztin zászlót lengetett, amikor hazatérve ünnepelve fogadták az észak-izraeli Ara faluban.

Netanjahu kormánya egy sor büntetést is bejelentett a Palesztin Hatóság (PH) ellen, amiért az ENSZ Nemzetközi Bíróságától jogi véleményt kért a palesztin területek izraeli megszállásáról. Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter vasárnap fedezte fel, hogy ezek a szankciók a jelek szerint magukban foglalják utazási engedélyének visszavonását is.

Ben-Gvir elhárította a Palesztin Hatóság és az arab államok elítélését a kedden a Templom-hegyen tett látogatása miatt is.

“A Templom-hegy mindenki előtt nyitva áll” – mondta, hozzátéve, hogy “azokkal szemben, akik fenyegetőznek, vasököllel kell fellépni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...