2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Itt a britek térképes menetrendje “Putyin inváziójáról”, ami bármikor megtörténhet

Vörös nyilak cikáznak Ukrajna területén azon a térképen, amelyet a brit védelmi minisztérium tett közzé csütörtökön, hogy ezzel szemléltesse azt a lehetséges “tengelyt”, amely mentén az állítólagos orosz invázió bármelyik nap megtörténhet.

“Oroszország jelentős katonai jelenlétet tart fenn, amely minden további figyelmeztetés nélkül képes egy inváziót végrehajtani” – írja a brit hadsereg a Twitteren, amelyhez csatoltak egy térképet “Putyin elnök lehetséges inváziós tengelyéről”.

A minisztérium térképén hét különböző nyilat ábrázoltak, amelyek Oroszország és Belarusz felől “megszállják” Ukrajnát. A DefenceHQ tweetje körülbelül egy órával azután érkezett, hogy Liz Truss brit külügyminiszter kijelentette, hogy “nagyon aggasztják a mai jelentések a fokozott orosz agresszióról”.

Truss azzal folytatta, hogy a jelentések “Ukrajna állítólagos rendellenes katonai tevékenységéről a Donbasszban az orosz kormány nyilvánvaló kísérlete arra, hogy ürügyet kreáljon az invázióhoz”.

A londoni üzenetváltást követően Joe Biden amerikai elnök azt közölte, hogy Oroszország “a következő néhány napon belül” inváziót indít.

Közben Biden külügyminisztere, Antony Blinken azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy Oroszország “ürügyet szándékozik gyártani” a támadáshoz, ami lehet bármi, “egy kitalált, úgynevezett ‘terrorista’ robbantás Oroszországon belül, egy tömegsír kitalált felfedezése, egy megrendezett  civilek elleni dróncsapás, vagy egy hamis – akár valódi – támadás vegyi fegyverekkel”.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia október vége óta vádolja Oroszországot azzal, hogy meg akarja szállni Ukrajnát, és semmilyen bizonyítékot nem hozott fel állításai alátámasztására. Ez nem akadályozta meg, hogy több médiaorgánum vészjósló térképeket készítsen a közelgő “invázióról”, amely soha nem valósult meg.

Moszkva tagadta a vádakat, és “álhíreknek” nevezte a nyugati média jelentéseket. Még a kijevi kormány is arra kérte nyugati szövetségeseit, hogy mérsékeljék a retorikát, mondván, hogy az pánikot kelt és árt Ukrajnának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...