2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Iráni sakkparti állása: Ahmedinedzsád most mégis tárgyal, de feltételekkel

sakkIrán hajlandó tárgyalni a nagyhatalmakkal nukleáris tevékenységéről, de csak feltételekkel, amelyeket Teherán hamarosan be fog jelenteni – közölte szerdán Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egy televíziós beszédében. Az ENSZ a múlt héten újabb büntetőintézkedéseket hozott Irán ellen, mert többszöri követelés ellenére Teherán nem hagy fel urándúsító tevékenységével, amelyről a Nyugat azt gyanítja, hogy atomfegyver előállítását szolgálja. Irán azt állítja, hogy atomprogramja békés.

A Európai Unió arra készül, hogy az ENSZ szankcióit saját büntetőintézkedéseivel tetézi. A büntetésekkel párhuzamosan azonban fenn akarja tartani a párbeszédet Iránnal. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vitára kérte Iránt. A teheráni külügyminisztérium szóvivője erre reagálva kedden közölte, hogy tanulmányozzák a kérést.

A büntetőintézkedésekről szólva Ahmadinezsád közölte beszédében: az újabb szankciókkal sem lehet rákényszeríteni Iránt arra, hogy abbahagyja nukleáris tevékenységét.

Közben az iráni parlament elnöke bejelentette: a törvényhozás támogatja a kormány szándékát, hogy rendületlenül folytatja az ország nukleáris programját. Ali Laridzsáni azt mondta, Iránnak nem szabad letennie arról, hogy uránkészletét 3,5 százalékosról 20 százalékos szintre dúsítsa.

Ali Akbar Szalehi, az iráni nukleáris program vezetője pedig bejelentette, hogy Irán “hamarosan” új orvosi kutatóreaktort épít, s annak teljesítménye nagyobb lesz, mint a már meglévő teheráni kutatóreaktoré, amely öt megawatt teljesítményű. Szalehi arról nem beszélt, hol lesz a reaktor, teljesítménye pontosan mekkora lesz, és a kivitelezés milyen fázisban van. “Azt tervezzük, hogy több reaktort is szolgálatba állítunk az ország északi, déli, keleti, nyugati részén, ezekben radioizotópokat fogunk előállítani, és eladjuk azokat a térség országainak, illetve olyan iszlám országoknak, amelyeknek szükségük van rájuk” – mondta Szalehi.

A programvezető közölte, hogy a nagyhatalmakhoz hasonlóan Irán is kettős stratégiát fog követni velük szemben. “Ez a kettős stratégia egyfelől az őszinte párbeszéd keresésére épül, másfelől nukleáris fejlesztéseink folytatására, amely az ellenségeinkkel szembeni ellenállásunk egyik eszköze.”

 

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...