2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Irán: véget ért az időszak, amikor az USA a globális szuperhatalom

Hétfőn újságíróknak nyilatkozva Nasszer Kanáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy véget ért az az idő, amikor az Egyesült Államok volt a globális szuperhatalom, amely a világ minden táján irányított.

“A globális erőviszonyok megváltozásának vagyunk tanúi, és többé nincs egypólusú világ. Az Egyesült Államok szuperhatalmának kérdése vége” – mondta Kanaani a sajtótájékoztatón.

Megjegyezte, hogy az Irán elszigetelésére és globálisan kitaszítottá tételére irányuló nyugati kísérletek ellenére a délnyugat-ázsiai állam mindig is befolyásos volt. Hozzátette, hogy a jövőben “Irán nem fogja külkapcsolatait egy adott régióra korlátozni”.

Irán tavaly véglegesítette tagságát a Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO), a kilenc nagy ország közötti kereskedelmi, biztonsági és politikai együttműködés összehangolására létrehozott eurázsiai blokkban, amelyben több mint egy tucatnyi további megfigyelő és partnerország vesz részt. Az SCO tagjai együttesen a világ népességének több mint 40%-át és a globális bruttó hazai termék (GDP) több mint 30%-át teszik ki.

A közelmúltban Irán rendezte kapcsolatait regionális riválisával, Szaúd-Arábiával, köszönhetően annak, hogy mindkét ország egyre szorosabb barátságot ápol Kínával, egy másik SCO-taggal. A gyorsan fejlődő, nem nyugati nemzeteket tömörítő BRICS-csoport is mérlegeli tagjainak bővítését, Kína és Brazília nemrégiben támogatását fejezte ki a bővítésre; Irán pedig a tagság egyik várományosa.

Mindez akkor történt, amikor az Iránnal szembeni amerikai szankciók tovább bővültek, és az iszlám köztársaság elleni katonai fellépéssel kapcsolatos izraeli fenyegetések egyre csak nőttek.

A szankciókat 2018-ban vezették be újra, a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) aláírása által létrehozott hároméves szünet után. Washington bizonyítékok nélkül állította, hogy Teherán titokban megsértette az egyezség feltételeit, amelyek között szerepelt, hogy felhagy mindenfajta nukleáris fegyverprogrammal, és szigorú korlátozásokat fogad el az ország által finomítható és tárolható urán minőségére és mennyiségére vonatkozóan.

Bár a Biden-kormányzat azt állította, hogy a megállapodás helyreállítására törekszik, a két éve tartó tárgyalások során ez eddig nem sikerült, és a szankciók továbbra is érvényben maradtak.

A Pentagon legutóbbi stratégiai dokumentumaiban azt állította, hogy Oroszország és Kína fenyegetést jelent a “szabályokon alapuló nemzetközi rendre”, vagyis az Egyesült Államok vezette, a második világháború után kialakult globális rendre, és Iránt és Észak-Koreát olyan nemzetekként azonosítja, amelyek együttműködnek ezzel a törekvéssel. Ezek az állítások alátámasztották az USA stratégiai gondolkodásának jelentős eltolódását a Washington által “nagyhatalmi versengésnek” nevezett irányba, ami a több fronton történő háborús tervek közepette még masszívabb katonai fejlesztéseket igazol.

Miközben az amerikai szankciókat látszólag arra használják, hogy megpróbálják elszigetelni ezeket a nemzeteket és másokat a globális közösségtől, az ellenkező hatást érik el, ahogyan azt Ali Khamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője tavaly novemberben megjegyezte.

“Az új rend dimenziói és természete nem ismertek pontosan, de az alaprajza megrajzolható” – mondta.

“Az új rend első alapvonala ‘az USA elszigetelése’. A korábbiakkal ellentétben, amikor az amerikaiak a világ egyetlen domináns hatalmának tekintették magukat, az új rendben az USA nem foglal el fontos pozíciót, elszigetelődik. Nem lesz más választása, minthogy abbahagyja a beavatkozást a világ különböző részein”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó