2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Irán és a nagyvilág: mi újság van az atomprogrammal? Lesz háború?

IránA CNN tévétársaságnak adott nyilatkozatában Michael  Hiden, a CIA volt igazgatója azon véleményének adott hangot, hogy  valószínűvé válik a háború az Egyesült Államok és Irán között. Hiden véleménye szerint Irán a nukleáris fegyver közvetlen kialakítása közelébe jutott, és ez destabilizálja a helyzetet. Még a Bush kormányzat idején legvégső esetként vették számításba az iráni nukleáris létesítmények elleni csapást. Ez nem a legrosszabb a lehetséges variációk közül – véli a CIA ex-vezetője. Miközben   az óceánon túl foglalkoznak az iráni nukleáris probléma megoldásával összefüggő lehetséges forgatókönyvekkel, az iszlám köztársaság körül egyre bonyolultabb a helyzet. Az Biztonsági Tanácsa a múlt hónap elején újabb szankciókat hozott Irán ellen, miután Teherán nem hajlandó beszüntetni az urándúsítást. Az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig egyoldalú intézkedéseket rendelt el. Az EU  Irán elleni intézkedéscsomagja kedden lép életbe. Ezek az intézkedések érintik az iráni energetikai szektort, a külkereskedelmet, a közlekedést és a pénzügyeket. Egyebek között  tilalom alá helyezik az iráni kőolaj- és gázszektorba a  külföldi befektetéseket, a kőolajtisztító és gáz-cseppfolyósító berendezések eladását, csökkentik a benzinszállításokat. Ezen kívül több iráni bank és egyéb üzleti struktúra aktívumait csökkentik, amelyek katonai kidolgozások finanszírozását szolgálhatják.

Az erre vonatkozó politikai döntés az EU június 17-i csúcstalálkozóján született meg:    Ezek a szankciók Iránigen kemények. Teherán aggódik a helyzet miatt. Hiszen az európai és az amerikai szankciók azokat a momentumokat jelzik, amelyek ki voltak zárva az ENSZ-intézkedésekből. Itt elsősorban a benzin szállítások csökkentésére és a kereskedelmi korlátozásokra, a bankrendszert érintő intézkedésekre  gondolok. Irán most különféle manőverekhez folyamodik, hogy kijusson a kialakult helyzetből.

Az iráni vezetés a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség /NAÜ/ székházába levelet szándékozik küldeni, amely tartalmazná a nukleáris fűtőanyag-cserével kapcsolatos javaslatokat. Ugyanakkor az iráni vezetés jelentése szerint Teherán készül a „ komoly kíséreltekre a nukleáris szintézis terén”. Az ilyen, egymást kizáró megközelítéssel  az a cél, hogy kitérjenek a válaszok elől azokra a fő kérdésekre, amelyeket  Iránnak a NAÜ és az ENSZ Biztonsági Tanácsa tesz fel.

Az Iráni propaganda szerint…: Az Európai Unió most bevezetett szankciói nem befolyásolják Teheránt, csak nehezítik és fékezik az iráni nukleáris program rendezési folyamatát. Ezt az IRNA iráni hírügynökség jelentette ki, hivatkozva Ramin Mehmanparast hivatalos külügyi szóvivőre. – Mint ismeretes, hétfőn az Európai Unió 27 országának külügyminiszterei Brüsszelben jóváhagyták a pótlólagos szankciókat Irán ellen. Az intézkedések többsége július 27-én lép életbe. Az EU szankciói egyebek között előirányozzák a befektetések befagyasztását az ország kőolaj és gáz szférájába, ágazati technológiák és berendezések átadásának tilalmát. A tilalom érinti azokat a termékeket,amelyeket Irán katonai célokra is  felhasználhat. Maszud Mirkazemi iráni kőolajminiszter kijelentette, hogy az EU szankciói nem hatnak ki az iráni kőolaj és gázszektorra és   “a kőolajkitermelés  nem csökken”.

Orosz szemmel: Oroszország elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió szankcióit Irán ellen. Amint Andrej Nyesztyerenko, az orosz Külügyminisztérium szóvivője kijelentette, megengedhetetlen azoknak az egyoldalú vagy kollektív nyomásgyakorló intézkedéseknek az alkalmazása, amelyek túlnőnek az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankcióinak keretein. Az ilyen akciók arra utalnak, hogy  hanyagul kezelik a „hatos” csoportban végzett közös munka elveit, aláaknázzák az iráni nukleáris program politikai és diplomáciai rendezésével kapcsolatos erőfeszítéseket.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...