2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Irakban tárgyal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki munkalátogatásra érkezett Irakba, találkozik Abdul Latif Rashid elnökkel, Mohammed Shia al-Sudani miniszterelnökkel, Mohamed al-Halbousi képviselőházi (parlamenti) elnökkel és iraki kollégájával, Fuad Huszeinnel – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

“A közelgő találkozók várhatóan az átfogó orosz-iraki kapcsolatok fokozatos fejlesztésének kulcsfontosságú területeire összpontosítanak majd, beleértve a politikai párbeszéd kiterjesztését, a kereskedelmi-gazdasági, katonai-technikai és kulturális-humanitárius együttműködés élénkítését” – közölte a minisztérium.

“A felek elemezni fogják az üzleti partnerség jelenlegi helyzetét és további bővítésének kilátásait az energiaszektorban. Az orosz Lukoil,  Gazprom nyefty, Basnyefty, Rosznyefty nagyszabású projekteket hajt végre Irakban” – jegyezték meg.

A minisztérium szerint a kétoldalú kereskedelem 2021-ben 2,2-szeresére nőtt 2020-hoz képest, 127 millió dollárról 282 millió dollárra. A 2022. január-novemberi időszakban a kereskedelem 47,5%-kal nőtt 2021 azonos időszakához képest, 258,5 millió dollárról 381,4 millió dollárra.

A tervek szerint megvitatják a kétoldalú kereskedelem pozitív dinamikájának megőrzését célzó lehetőségeket is, többek között a kereskedelmi, gazdasági és tudományos együttműködéssel foglalkozó orosz-iraki bizottság megfelelő határozatainak végrehajtása révén, amely bizottság 2022 augusztusában tartotta kilencedik ülését Moszkvában.

A felek megvitatják továbbá a kölcsönösen előnyös együttműködés kiterjesztésének terveit olyan ágazatokban, mint az ipar és a mezőgazdaság.

Különös figyelmet fordítanak majd az iraki helyzetre az új koalíciós kormány megalakulásával összefüggésben. Az orosz fél támogatását fejezi ki a Mohammad al-Szudáni kormánynak az ország stabilitásának és biztonságának szavatolására irányuló erőfeszítéseihez.

Oroszország és Irak érdekelt abban, hogy összehangolják álláspontjukat a jelenlegi regionális problémákkal kapcsolatban – hangsúlyozta a minisztérium.

“Az országaink közötti partneri együttműködés komoly tényező, amely pozitívan befolyásolja a közel-keleti és észak-afrikai folyamatokat” – jegyezték meg.

A felek eszmecserét folytatnak a szíriai helyzetről, amelynek középpontjában az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban lévő átfogó politikai rendezés előmozdításának, az ország konfliktus utáni újjáéledésének ösztönzésének és a Damaszkuszba irányuló nemzetközi humanitárius segélyek kiterjesztésének feladatai állnak.

“A tervek szerint részletesen megvitatják az Öböl térségében kialakult helyzetet, többek között az Öböl kollektív biztonságáról szóló orosz koncepció fényében” – jegyezte meg a minisztérium.

“A nyugati országok példátlan nyomása közepette az iraki fél kiegyensúlyozott álláspontot képvisel Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletével kapcsolatban” – hangsúlyozta a minisztérium, hozzátéve, hogy Bagdad elutasítását az illegális oroszellenes szankciókhoz való csatlakozásra bizonyítéknak tekinti arra, hogy a kétoldalú kapcsolatok változatlanok maradnak a változó geopolitikai helyzet közepette.

“Lavrov iraki látogatását a közel-keleti hagyományos partnereinkkel való átfogó együttműködés előmozdítására irányuló erőfeszítések fontos részének tekintjük. Meggyőződésünk, hogy ez közös, hosszú távú érdekünk a béke, a jólét és a stabilitás e stratégiailag fontos térségben” – tette hozzá a minisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó