2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Interpol: rossz kezekbe kerülhetnek az Ukrajnába küldött nyugati fegyverek

A Washington és szövetségesei által Kijevnek küldött fegyverek valószínűleg a globális feketepiacra kerülnek – mondta szerdán Jürgen Stock, az Interpol főtitkára. Különböző bűnözői csoportok már szemet vetettek ezekre a fegyverekre – mondta a tisztviselő az Angol-Amerikai Sajtószövetségnek Párizsban.

Stock sürgette az Interpol tagállamait, hogy aktívan működjenek együtt az Ukrajnába szállított fegyverek felkutatásában, hozzátéve, hogy a fegyvereket szállítóknak fontos szerepet kell játszaniuk ebben az erőfeszítésben. Az Interpol vezetője azt is elmondta, hogy arra számít, hogy nemcsak kézi-, hanem nehézfegyverek “hulláma” is elárasztja a nemzetközi feketepiacot, amint véget ér a Moszkva és Kijev közötti konfliktus.

“Amint elhallgatnak a fegyverek, jönnek az illegális fegyverek. Ezt sok más konfliktus helyszínéről tudjuk. A bűnözők még most is, amikor beszélünk, ezekre koncentrálnak” – mondta, hozzátéve, hogy a bűnözői csoportok megpróbálják majd “kihasználni ezeket a kaotikus helyzeteket”, hogy rátegyék a kezüket a “hadsereg által használt fegyverekre, beleértve a nehézfegyvereket is”.

“Egyetlen ország vagy régió sem tud ezzel elszigetelten foglalkozni, mert ezek a csoportok globális szinten működnek” – figyelmeztetett Stock.

Az Interpol vezetője azt is elmondta, hogy Európába tömeges illegális fegyveráradat érkezhet. Ezt követően az Ukrajnába küldött fegyverek “nyomon követési” rendszerének létrehozására szólított fel, hozzátéve, hogy “kapcsolatban állnak a tagországokkal, hogy ösztönözzék őket ezen eszközök használatára”.

Az amerikai Javelin páncéltörő rendszereket a darknet-en árulják, az árak 30 000 dollárnál kezdődnek.

Amikor arról kérdezték, hogy az Interpol esetleg részt vesz-e a Nyugaton korlátozásokkal sújtott orosz üzletemberek állítólagos szankciók kijátszásának és “pénzmosásának” kivizsgálásában, Stock azt mondta, hogy szervezete nem vizsgál ilyen ügyeket, és nem vesz részt az állítólagos ukrajnai háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatokban, mivel megbízatása megköveteli, hogy “szigorú semlegességet” tartson fenn, és kerüljön minden “politikai” tevékenységet.

“A kommunikációs csatornáink továbbra is nyitva állnak [a tagországok felé] a háborús bűnökkel kapcsolatos információk cseréjére. De mi nem vizsgálunk háborús bűnöket; az Interpolnak nincs nyomozati hatásköre” – mondta.

Az Egyesült Államok, valamint szövetségesei, például Németország és az Egyesült Királyság, folyamatosan fegyverekkel látják el Ukrajnát az Oroszországgal fennálló konfliktus február végi kezdete óta. A felszerelés nagy része kézifegyverekből és hordozható páncéltörő és légvédelmi rakétákból állt, valamint lőszerekből és üzemanyagból.

Szerdán az Egyesült Államok közölte, hogy MQ-1C Gray Eagle típusú, akár nyolc Hellfire rakéta hordozására is alkalmas harci drónokat ad el Ukrajnának. A szlovák védelmi minisztérium ugyanezen a napon jelentette be, hogy önjáró ágyúkat szállít Kijevnek. Az Egyesült Királyság korábban azt mondta, hogy fontolgatja Ukrajna felfegyverzését amerikai gyártmányú rakéta-sorozatvetőkkel, de ehhez előbb Washington jóváhagyására van szüksége.

A folyamatos fegyverszállítások miatt egyes rendvédelmi szervek aggodalmukat fejezték ki e fegyverek sorsa miatt. Május végén az Europol – az EU bűnüldöző szerve – a német médiának azt mondta, hogy az Ukrajnának szállított fegyverek bűnözők kezébe kerülhetnek. Az ügynökség vezetője, Catherine De Bolle a jelenlegi ukrajnai helyzetet a 30 évvel ezelőtti balkáni helyzethez hasonlította, amikor a balkáni háború miatt a feketepiacokra tömegesen kerültek fegyverek.

“Az abból a háborúból származó fegyvereket ma is használják a bűnözői csoportok” – mondta De Bolle.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...