2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Indonézia követi a BRICS-csoport példáját a dollármentesítésben

Indonézia követi a BRICS-országok csoportjának példáját abban, hogy az ország központi bankja szerint a kereskedelmi és pénzügyi tranzakciókban eltávolodik az amerikai dollártól.

Jakarta bevezette a helyi valutában történő tranzakciókat a határokon átnyúló ügyletek elszámolására – jelentette a SINDONEWS portál a Bank of Indonesia vezetőjére, Perry Warjiyóra hivatkozva.

“Indonézia kezdeményezte a valuta használatának diverzifikálását helyi valuta kereskedés formájában. Az irány ugyanaz, mint a BRICS-országoké. Valójában Indonézia konkrétabb” – mondta Warjiyo pénteken a kormányzótanács ülésével egybekötött sajtótájékoztatón.

Hozzátette, Indonézia már több országgal, például Thaifölddel, Malajziával, Kínával és Japánnal is megvalósította ezt a gyakorlatot. Emellett azt tervezi, hogy május elején együttműködési megállapodást ír alá Dél-Koreával a helyi valutával való kereskedésről.

Warjiyo nyilatkozata akkor hangzott el, amikor a BRICS gazdasági szövetség – amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában – azt közölte, hogy egy közös fizetési rendszer létrehozásán dolgozik, hogy csökkentse a nyugati pénzügyi rendszertől, különösen a dollártól való függőséget. A tagországok fokozzák a helyi valuták használatát a kölcsönös kereskedelemben, és egy új tartalékvaluta létrehozásán is dolgoznak.

A múlt hónapban Brazília és Kína megállapodást írt alá arról, hogy saját valutájukban fognak kereskedni, és ezzel felhagynak a dollárral mint közvetítővel.

Kína arra irányuló kísérletei, hogy a nemzetközi kereskedelemben lemondjon a zöldhasúról, a nyugati országok által Oroszországgal, a világ egyik legnagyobb energiatermelőjével és -exportőrével szemben bevezetett átfogó szankciók hátterében erősödtek fel. Az indiai döntéshozók is számos lépést tettek annak érdekében, hogy a Moszkvával folytatott kölcsönös kereskedelemben a zöldhasúról a rubelre és a rúpiára térjenek át.

Oroszország 2014-ben kezdte meg gazdaságának dollármentesítését, amikor a Nyugat bevezette az országgal szembeni szankciók első körét a Krím félsziget miatt. Moszkva tavaly óta fokozza az alternatív valuták használatát a tranzakciókban, és Vlagyimir Putyin elnök korábban azt javasolta, hogy a kínai jüant szélesebb körben használják, nemcsak a Kínával folytatott kereskedelemben, hanem Oroszország afrikai és latin-amerikai országokkal folytatott ügyleteiben is. Az Orosz Nemzeti Bank legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a jüan jelentős szereplője lett Oroszország külkereskedelmének.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó