2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

IMF képviselő: az USA kényszerítette a világot a dollármentesítésre

Washington olyan feltételeket teremtett, amelyek arra kényszerítik az országokat világszerte, hogy az amerikai dollár alternatívái után kutassanak – mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) orosz képviselője hétfőn a RIA Novosztyinak.

Alekszej Mozsin szerint egyre több állam fokozza az alternatív valuták használatát a határokon átnyúló tranzakciókban, különösen a kínai jüanét.

“Azt látjuk, hogy az irániak, a brazilok és a szaúdiak már átállnak a jüanban való kereskedésre, nemcsak Kínával, hanem harmadik országokkal is” – jegyezte meg Mozsin.

A zöldhasú hosszú ideje tartó dominanciáját a világgazdaságban a verseny hiányával hozta összefüggésbe, mivel világszerte a dollár teszi ki a legtöbb nemzetközi elszámolást és betétet.

Mozsin szerint azonban az amerikai tisztviselők már most megkongatják a vészharangot a zöldhasú sorsával kapcsolatban, ami az amerikai valuta elhagyásának nevezett jelenségnek köszönhető.

“Világos, hogy ez nem egyszerre fog megtörténni, de a folyamat már elkezdődött” – mondta.

Az Egyesült Államok a dollárt “nemzeti érdekek, és egy ország gazdasági és pénzügyi kötelezettségei” céljából használja, ezért “helytelen”, hogy máshol ilyen széles körben használják – zárta Mozsin.

Oroszország tavaly aktívan elkezdte a dollárt és az eurót más valutákkal helyettesíteni a külföldi elszámolásokban, és drasztikusan csökkentette a nyugati valutákat érintő bankszámlák és a vállalatok és pénzintézetek közötti tranzakciók számát.

A dollár és az euró részesedése Oroszország nemzetközi elszámolásaiban a 2022 eleji 90%-ról tavaly év végére kevesebb mint 50%-ra csökkent – ez a tendencia Vlagyimir Iljicsev orosz gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes szerint folytatódni fog.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

CNN: az EU 27 tagállamából csak 23 külügyminiszter érkezett Kijevbe

Csak 23 uniós külügyminiszter érkezett Kijevbe az EU Tanácsának informális, csúcsdiplomáciai szintű ülésére, négy országból alacsonyabb rangú tisztviselők érkeztek az ukrán fővárosba - jelentette...

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...
spot_img

Videó