2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

IEA: a nyugati szankciók segítettek Oroszországnak új olajpiacokat találni

Az orosz olajexport a múlt hónapban minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, annak ellenére, hogy decemberben nyugati embargót rendeltek el az ország tengeri nyersolajára – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett jelentéséből.

Az ország olajszállításai napi 300 ezer hordóra ugrottak meg januárban az előző hónaphoz képest, elérve a 8,2 millió hordót. Az ügynökség szerint ez azt bizonyítja, hogy a termékexport stabilan tartja magát.

A kőolajtermékek szállítása a múlt hónapban nem változott, és 3,1 millió hordót tett ki, megelőzve az orosz finomított olajra vonatkozó nyugati embargót, amely február 5-én lépett életbe egy árkorlátozással együtt.

Az EU és a G7-országok árplafont vezettek be az orosz kőolajtermékekre, hordónként 100 dolláros felső határt szabva a dízel, a repülőgép-üzemanyag és a benzin esetében, és hordónként 45 dolláros felső határt a nyersolaj ára alatt forgalmazott egyéb kőolajtermékekre. Az e határértékek feletti árú üzemanyag-exportot a nyugati országok vállalatai nem biztosíthatják és nem szállíthatják.

Az IEA becslése szerint az EU-ba irányuló orosz olajexport a konfliktus előtti szinthez képest kétharmadával, 1,3 millió hordóval csökkent. A Kínába irányuló orosz nyersolajforgalom azonban 300 000 hordóval 2,1 millióra emelkedett januárban, ami az eddigi legmagasabb szint – közölte az ügynökség.

Az árkorlátozási mechanizmus azt eredményezte, hogy Oroszország átirányította szállítását, India és Kína lett a nyersolaj legfőbb vásárlója – tették hozzá.

“Moszkva egyelőre sikeresen átirányította a nyersolajszállítmányokat Ázsiába, és úgy tűnik, hogy a G7-ek nyersolajra vonatkozó árplafonja segít a hordók áramlásának fenntartásában” – áll a jelentésben.

Toril Bosoni, az IEA olajipari és olajpiaci részlegének vezetője szerdán a CNBC-nek azt mondta, hogy az orosz olajtermelés és -export “a vártnál sokkal jobban” tartotta magát az elmúlt hónapokban.

“A nyersolajra decemberben bevezetett árplafon lehetővé tette, hogy a korábban Európába irányuló nyersolaj nagy részét átirányítsák új ázsiai piacokra, és hogy ez a kereskedelem az EU tengeri szolgáltatásait vegye igénybe. Ez pedig elősegítette a kereskedelem bizonyos mértékű átcsoportosítását” – tette hozzá.

Az IEA szerint Kína, India és Törökország növelte a vásárlásokat, hogy részben ellensúlyozza az Európába irányuló orosz nyersolajexport januári 400 000 hordó/napos csökkenését. Az orosz kőolaj egy része továbbra is eljut Európába a Magyarországra és Németországba irányuló Barátság-vezetéken keresztül, amelyek mentesülnek az uniós embargó alól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó