2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Hszi támogatta Putyinnak az orosz nemzeti érdekek védelmében tett lépéseit

Kína jogosnak minősítette Oroszországnak a nemzeti érdekek védelmében tett lépéseit a kívülről érkező kihívásokkal szemben – közölte a Kreml sajtószolgálata Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai telefonbeszélgetéséről kiadott tájékoztatójában.

A két vezető az orosz elnöki hivatal közleménye szerint megállapította, hogy Moszkva és Peking csakúgy, mint korábban, közös vagy nagyon közeli álláspontot vall a nemzetközi politikában, következetesen védi a nemzetközi jog alapelveit, és a nemzetközi kapcsolatok valóban többpólusú és igazságos rendszerének kiépítésére törekszik.

Putyin és Hszi megerősítette készségét a koordináció erősítésére és kölcsönös támogatására a multilaterális fórumokon, egyebek között az ENSZ-ben. Hangsúlyozták a Sanghaji Együttműködési Szervezeten és a BRICS-en (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika együttműködésén) belüli munka fontosságát, különös tekintettel az utóbbi szervezet közelgő, június 23-24-én kínai elnökség alatt megtartandó csúcstalálkozójára.

Kijelentették, hogy az orosz-kínai kapcsolatok példátlanul magas szintre jutottak és folyamatosan javulnak. Hszi megállapította, hogy jogosak Oroszországnak a nemzeti érdekek külső kihívásokkal szembeni védelmében tett lépései.

A felek megállapodtak, hogy az illegitim nyugati szankciók miatt súlyosbodott helyzetben bővítik együttműködésüket az energetikában, a pénzügyekben, az iparban, a közlekedésben, illetve más területeken is.

Megvitatták a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés kilátásait, amelynek nagyságrendje idén rekordot fog dönteni.

Putyin ismertette az ukrajnai helyzet és az orosz különleges hadművelet által megoldandó feladatok elvi értékelését. Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint rámutatott Oroszországnak a biztonságát fenyegető külső kihívásokkal szemben, az alapvető nemzeti érdekeinek védelme érdekében tett intézkedései jogszerűségére.

A két elnök megvitatta Oroszország és Kína katonai haditechnikai kapcsolatainak továbbfejlesztését. A felek a “hagyományosan meleg és barátságos megbeszélésen” megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok ápolásának folytatásában mind államfői, mind pedig minisztériumi és más hivatali szinten. Az orosz média felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin és Hszi a kínai elnök 69. születésnapján beszélt egymással.

A TASZSZ hírügynökség a Kínai Központi Televízióra hivatkozva azt írta, hogy Hszi kifejezte Kína készségét az Oroszországgal történő szoros stratégiai együttműködésre, a kölcsönös támogatásra, “szem előtt tartva mindkét fél szuverenitással és nemzetbiztonsággal kapcsolatos kulcsfontosságú érdekeit”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...