2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Hszi: Kína a történelem jó oldalán áll

Kína továbbra is független külpolitikát folytat, miközben az emberiség közös jövőjét építi – mondta Hszi Csin-ping elnök. Ragaszkodott ahhoz, hogy Peking “a történelem jó oldalán áll”.

A dél-afrikai BRICS üzleti fórumra készített beszédében Hszi kijelentette, hogy “a hegemonizmus nincs Kína DNS-ében; és Kínának nincs motivációja arra sem, hogy nagyhatalmi versenyben vegyen részt”.

Hszi a 15. BRICS-csúcstalálkozóra Johannesburgba érkező vezetők között van, és kedden megbeszélést folytatott Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnökkel. A kínai elnök azonban személyesen nem vett részt az ugyanazon a napon tartott BRICS üzleti fórumon, beszédét a pekingi kereskedelmi miniszter, Vang Ventao olvasta fel.

Hszi hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is elkötelezett a békés és független külpolitika mellett, amelynek célja, hogy “közös jövőt biztosító közösséget építsen az emberiség számára”. Hozzátette, hogy “ajtónk szélesre tárva áll mindenki előtt, aki együttműködést akar velünk”.

“Kína szilárdan a történelem helyes oldalán áll, és hisz abban, hogy az igazságos ügyet a közjó érdekében kell követni” – mondta a kínai vezető.

A jólétet és a fejlődést a nemzetközi közösség minden tagja számára elő kell mozdítani, “de néhány ország, amely megszállottan fenn akarja tartani hegemóniáját, mindent megtett, hogy megbénítsa az EMDC-ket (feltörekvő piacok és fejlődő országok)” – állította Hszi, nyilvánvalóan az Egyesült Államokra utalva.

Úgy vélte, hogy a fejlődő országok megfékezésére tett kísérletek hiábavalóak, és hogy “a BRICS által képviselt EMDC-k kollektív felemelkedése alapvetően megváltoztatja a globális tájképet”. Hszi azt is megjegyezte, hogy az EMDC-k az elmúlt 20 évben a globális növekedés 80%-át adták.

A jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országokat tovább kell bővíteni, hangsúlyozta a kínai elnök, kijelentve:

“Örömmel veszem tudomásul, hogy több mint 20 ország kopogtat a BRICS ajtaján. Kína reméli, hogy még többen csatlakoznak a BRICS együttműködési mechanizmusához”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerdán videokapcsolaton keresztül szólalt fel a BRICS-csúcson, szintén azt mondta, hogy Moszkva “ellenez minden hegemóniát és az egyes nemzetek által támogatott kivételesség fogalmát”.

Az orosz vezető szerint a BRICS-tagok célja “egy többpólusú, valóban igazságos és a nemzetközi jogon alapuló világrend kialakítása”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó