2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Hszi Csin-ping Ursulának: irreális álom a kompromisszum Tajvan kérdésében

Hszi Csin-ping kínai elnök az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott megbeszélésén “irreális álmoknak” minősítette azokat az elvárásokat, amelyek szerint országa kompromisszumot kötne és engedményeket tenne Tajvan kérdésében – jelentette csütörtökön a kínai állami televízió.

“Bárki, aki azt várja, hogy Kína kompromisszumokat és engedményeket tesz Tajvan kérdésében, saját magát lövi lábon” – mondta Hszi. “Ezek irreális álmok”.

A kínai kormány és a kínai nép – mondta – ellenzi a sziget körüli huzavonát. Hszi hangsúlyozta, hogy a tajvani kérdés Kína kulcsfontosságú érdekei közé tartozik.

Von der Leyen és Macron április 5-7. között tartózkodik Kínában.

Tajvant 1949 óta a helyi közigazgatás irányítja, amikor a Csang Kaj-sek (1887-1975) vezette Kuomintang megmaradt erői a szigetre menekültek, miután vereséget szenvedtek a kínai polgárháborúban. Azóta Tajvan megőrizte a Kínai Köztársaság zászlaját és néhány más szimbólumát, amelyek a kommunisták hatalomra kerülése előtt a szárazföldi Kínában léteztek. Peking a szigetet saját tartományának tekinti, és ezt az álláspontot a legtöbb ország, köztük Oroszország is támogatja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó