2023, december 5.
-1.5 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Hszi Csin-ping meghívta Kínába Vlagyimir Putyint

Hszi Csin-ping kínai elnök, aki állami látogatáson tartózkodik Oroszországban, meghívta vendéglátóját, Vlagyimir Putyint, hogy viszonozza a megtiszteltetést még ebben az évben, vagy amikor csak teheti. Hszi a meghívást Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel folytatott találkozója során hozta nyilvánosságra, akit szintén megkért, hogy utazzon Kínába.

A kínai vezető hétfőn, háromnapos oroszországi útjának első napján közölte, hogy meghívását átadta Putyinnak – jelentette kedden a helyi média. Az orosz vezető akkor jöhet, amikor neki tetszik – mondta .

A kínai elnök arra is számít, hogy orosz kollégája még az idén Kínában lesz a harmadik Övezet és Út Nemzetközi Együttműködési Fórumon – tette hozzá Hszi, megjegyezve, hogy Putyin részt vett az előző két rendezvényen, 2017-ben és 2019-ben.

Az Övezet és Út Kína zászlóshajónak számító, több milliárd dolláros kezdeményezése más országok infrastruktúrájába történő beruházásokra, amelytől Peking azt reméli, hogy jelentősen fellendíti a nemzetközi kereskedelmet. Hszi ezt először 2013-ban javasolta.

Hszi a Misusztyinnal folytatott találkozója során sajnálkozott, hogy a Covid-19 járvány akadálya lett a magas rangú tisztviselők személyes látogatásainak, és sürgette a miniszterelnököt, hogy minél hamarabb használja ki a Kínában nemrég feloldott utazási korlátozások előnyeit. Misusztyin hivatala megerősítette, hogy a meghívást elfogadta.

A Hszi elnök vezette kínai delegáció látogatása jelentős politikai eseménynek számít Oroszországban. A két nemzet stratégiai partnerségként írja le kapcsolatait, amely Moszkva és Peking együttműködését minden idők legjobb szintjére emelte.

Hszi hétfőn azt mondta, hogy az Oroszországgal való kapcsolatok ápolása “olyan stratégiai döntés, amelyet Kína saját alapvető érdekei és a világban uralkodó tendenciák alapján hozott meg”, mivel a két nemzet közös elkötelezettsége a többpólusú világ kiépítése.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: a Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat szerezni Ukrajnának

A Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat felszabadítani az ukrán hadsereg megsegítésére - mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Az ABC News vasárnapi műsorában John Kirby-t arról...

A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn megvétózta a Szófia és Kijev közötti megállapodást, amelynek értelmében páncélozott harckocsikat szállítottak volna Ukrajnának. Azt állította, hogy a katonai...

Felmérés: nőtt az ukránok száma, akik béketárgyalásokat akarnak

Az ukránok szinte egyenlően megosztottak a továbblépést illetően az Oroszországgal zajló konfliktusban - jelentette a helyi állami ellenőrzésű média vasárnap a Rating csoport novemberben...
spot_img

Videó