2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Hollandia: Ukrajna a jövő év végén kapja meg az első F-16-os vadászrepülőgépet

Ukrajnának 2024 végéig várnia kell arra, hogy megkapja az első holland F-16-os vadászrepülőgépet, mivel a holland légierőnek először át kell állnia az új F-35-ös gépek használatára, ez a folyamat pedig jövő év végéig tarthat – mondta el kedden a holland védelmi minisztérium szóvivője az NRC Handelsblatt napilapnak.

Vasárnap Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hollandiai látogatása után bejelentette, hogy Hollandia Dániával együtt F-16-osokat biztosít Ukrajnának. Zelenszkij elnök a közösségi médiában pontosította, hogy hogy Ukrajna 42 vadászgépet kap.

Az NRC Handelsblatt szerint Hollandia valóban rendelkezik 42 F-16-os repülőgéppel, azonban egyik sem áll azonnal rendelkezésre.

A Volkel légibázison, Hollandia egyik legfontosabb katonai repülőterén továbbra is 24 F-16-ost használ a légierő a Benelux-államok légterének megfigyelésére.

“Ezek a repülőgépek csak akkor szállíthatók Ukrajnába, ha az F-35-ösök átveszik a helyüket” – hangsúlyozta a védelmi szóvivő az NRC-nek.

A szóvivő szerint az F-35-ösökre való átállás gyorsabban is megtörténhet, ha a kiképzés és más előfeltételek, jól alakulnak, de megerősítette, hogy a folyamat akkor is több hónapot fog igénybe venni.

A bevethető F-16-osok mellett a holland légvédelemnek 18 sugárhajtású repülőgépe van tartalékban. Ezek közül tizenkettőt az amerikai Draken International hadipari cégnek akart az állam eladni, de ez meghiúsult a repülőgépek karbantartási állapotával kapcsolatos vita miatt. A védelmi minisztérium most azt vizsgálja, hogy a kétüléses repülőgépeket nem lehetne-e ukrán pilóták kiképzésére használni Dániában és Romániában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó