2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Hófehér orka után kutatnak orosz tudósok

OrkaElőször figyeltek meg vadon élő, felnőtt fehér orkát orosz kutatók; a Jéghegynek (Iceberg) elnevezett hímre a kelet-oroszországi Kamcsatka-félsziget közelében bukkantak. A teljesen fehér kardszárnyú delfin (melyet sokan gyilkos bálnának neveznek) egészségesnek látszik és normál életvitelt folytat – számoltak be róla moszkvai és szentpétervári tudósok. Időnként megfigyelik különböző bálnafajok fehér példányait, ám az orkák közül eddig csupán fiatal albínó egyedeket ismertek, köztük egyet, amely ritka genetikai betegségben egy kanadai akváriumban pusztult el 1972-ben. A mostani kamcsatkai kutatóexpedíció egyik vezetője Erich Hoyt ismert orkaszakértő volt, a bálnák és delfinek megőrzésére alakult szervezet, a WDCS munkatársa. “Korábban két másik fehér orkát is láttunk Oroszországban, de azok fiatalok voltak, ez az első alkalom, hogy kifejlett, felnőtt egyedet figyeltünk meg” – idézte fel a BBC hírportáljának a szakértő. Becslésük szerint az állat legalább 16 éves lehet, hátúszójának hossza elérte a két métert. Uszonya töredezettsége arra utal, hogy ennél esetleg még idősebb is az orka – tette hozzá.

Az orkák 15 éves koruk körül érik el a teljes kifejlettséget, a hímek akár 50-60 évig is elélhetnek, de gyakoribb a 30 év körüli élettartam.
“Jéghegy teljesen szocializáltnak tűnik. Tudjuk, hogy ezek a halevő orkák egész életükben anyjuk közelében maradnak, és amennyire meg tudtuk figyelni, közvetlenül anyja mögött úszott, vélhetően testvérei társaságában” – magyarázta Hoyt.

A szokatlan pigmentáció oka nem ismert. A fogságban tartott kanadai fehér orka egy albinizmust okozó ritka genetikai rendellenességben szenvedett.
Egyes kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy megkísérelnek biopsziával genetikai mintát venni Jéghegytől, mások azonban inkább megfigyelését javasolják, hogy megismerjék viselkedését és testi jellegzetességeit, például szeme színét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....