2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Híres szentpétervári porcelánok Herenden

HerendA szentpétervári Imperiál Porcelánmanufaktúra történetét korabeli termékeken bemutató kiállítás nyílt szerdán a Herendi Porcelánmanufaktúra múzeumában. Közös gyökerek, eltérő történelmi fejlődés – jellemezte a két manufaktúrát Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója a szerdai megnyitón. Mint fogalmazott, a közös gyökereket az Európában háromszáz évvel ezelőtt újra divatba jött porcelánkészítés jelenti, amikor a főurak távol-keleti darabjaikat újíttatták fel. Eltérő a két manufaktúra történelmében, hogy az Imperiál a cári megrendelések kielégítésére jött létre, míg a herendi manufaktúra polgári indíttatású volt, és meg kellett küzdenie a főnemesi megrendelésekért. Mindkét manufaktúra sokat ad viszont a saját stílus megteremtésére, kiváló minőségű, egyedi termékeket gyárt – állapította meg a vezérigazgató. Alekszandr Alekszandrovics Tolkacs orosz nagykövet köszöntőjében beszélt arról, hogy a magyarok magas művészeti érzékenységükről ismertek. Az Imperiált méltatva kiemelte: a manufaktúra művészei több világkiállításról hoztak el díjakat, termékeiket a világ nagy múzeumai és jeles magángyűjtők őrzik. A nagykövet megjegyezte: a két ország közötti viszonyt már nem az ideológia határozza meg, a jelenlegi baráti kapcsolatokra jó példa a két manufaktúra kulturális együttműködése.

A kiállítás anyagát Tatyjana Mihajlova Csapurgina, az Imperiál Porcelánmanufaktúra művészeti igazgatója mutatta be. A manufaktúra történetén végigvezető tárlaton a látogatók azokat a mesterműveket tekinthetik meg – a XVIII. századtól egészen a kortárs alkotásokig -, amelyek a klasszikus porcelánkészítést új ötletekkel gazdagították.
Az Imperiál fennállásának első időszakában, a XVIII-XIX. században született formákat és mintákat 1990 és 2000 között újra elkészítették, hogy kiállításokon is bemutathassák azokat. A szőlőszemes csésze például egy korai mestermű Dmitrij Ivanovics Vinogradovtól, akinek a nevéhez az orosz porcelánkészítési technológia feltalálása fűződik. (Vinogradov alapította a porcelánmanufaktúrát 1744-ben.) A Vízhordó szobor, Sztyepan Pimenov XIX. század eleji munkája, ugyancsak világhírű.
A forradalom utáni időszak hangulatát Kazimir Malevics és Natalja Danko híres avantgárd munkái, valamint az 1920-1930-as évek szovjet kormányának propaganda művészmunkái és szlogenjei idézik meg. A tárlaton látható az Imperiál egyik legismertebb darabja, az a kobalthálós készlet, amelyet Anna Jackevics, a manufaktúra vezető művésze festett 1944-ben.
A kiállításon kortárs tervezők munkáival is megismerkedhet a közönség. A modern dizájnt többek között Tatyjana Afanaszjeva A bárka elnevezésű készlete és Szergej Szokolov Reményeink magaslatai című kompozíciója képviseli, de láthatók Vladimir Bogdanow húsvéti tojásai is, amelyek miniatűr alapossága lélegzetelállító.
Az Imperiál Porcelánmanufaktúra több mint 200 munkája a Herendi Porcelánmanufaktúra múzeumának termeiben június 17-ig tekinthető meg.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...