2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Hírek Oroszországból – röviden

Dmitrij Medvegyev találkozott az U2 vezetőjével: A U2 ír rock együttes és vezetője, Bono rokonszenvet ébresztenek azzal, hogy szervesen ötvözik a zenét és a közéleti tevékenységet – jelentette ki  Dmitrij Medvegyev, amikor  Szocsi fekete-tengeri üdülővárosban találkozott  a zenésszel. Az együttes új albumát világturné keretében mutatja be. Bono elmondta, hogy a csoport  társadalmi tevékenysége  olyan problémákra irányul, amelyeket csak közös erőfeszítésekkel lehet megoldani. Ilyen az AIDS vagy a gyermekbénulás.  Az elnök és a rock zenész a korrupciót tartja a legélesebb  társadalmi problémának -írja a Nyezaviszimaja Gazeta.

Orosz halászat

Oroszországban a halászok az idén kiváló munkát végeztek, jelentősen növekedett a halfogás. Ezt Vlagyimir Putyin kormányfő jelentette ki Petropavlovszk-Kamcsatkszkijban, az ország távol-keleti részében tett útja során. A Nyezaviszimaja Gazeta rámutat, hogy nem véletlen az a figyelem, amit a halászatnak szentel a kormányfő. A szakértők szerint az idén, amikor az időjárás következtében gyenge a termés, a hatóságok növelni akarják a haltermékeket a boltok pultjain. A lap közli, hogy az ágazat számos problémáját rendezték. Így egyebek között a part menti kisebb hajók számára növelték a kitermelési övezetet.

Moszkva és Washington – közös ökológiai projekt

Moszkva és Washington a kétoldalú kapcsolatok történetében első ízben valósít meg közös ökológiai  projektet. A Kommerszant írja, hogy  Oroszországban a  Csukcs-félsziget keleti részén, illetve Alaszka /USA/ területén alakítják ki a nemzetközi természetvédelmi parkot. A park orosz része akár 2 millió hektár is lehet. A “Bering-örökség” nevű park  kialakításában még 1990-ben megállapodtak, de csak most kezdtek a megvalósításhoz. A park arra hivatott, hogy hozzájáruljon a régió különleges ökológiai rendszerének  megőrzéséhez. Ezzel egyidejűleg Moszkva javasolta az amerikai félnek, hogy Csukcsföld és Alaszka valamennyi lakosára terjesszék ki a vízummentességet, amely most csak a régiók őslakosaira érvényes.

Amur megyében űrrepülőtér épül

Az ország távol-keleti részén Amur megyében épül fel a Vosztocsnij űrrepülőtér. Ezt Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz  vezetője közölte. Elmondta,  hogy az építkezés 2011-ben kezdődik. Az új űrrepülőtérről   az új  generációhoz tartozó pilótairányítású és teherűrhajókat , az orbitális űrállomásokhoz szükséges modulokat, tudományos berendezéseket és külföldi műholdakat lövik majd fel. Most a kozmikus fellövések zömét a Bajkonur űrrepülőtérről bonyolítják le, amelyet Kazahsztántól bérel Oroszország.

Kevesebb vendégmunkás dolgozhat Moszkvában

Ismét csökkentették a vendégmunkások kvótáját Moszkvában. 2011-ben 200 ezer külföldit foglalkoztatnak – közölte Oleg Nyetyerebszkij, a foglalkoztatási főigazgatóság vezetője. Az idén 225 ezer fő volt a kvóta.  A hivatalnok szerint nem biztos, hogy  teljes egészében betöltik a helyeket. A moszkvai hatóságok az ország különböző részeiből szeretnének munkásokat toborozni  a fővárosba.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...