2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Hírek az orosz honvédségről

HadseregOroszország a Honvédők Napját ünnepli. Február 23-án Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Kreml falánál levő Örök tüzet gyújtotta meg. A tűz „visszatért” a Kremlhez, miután befejezték a restaurálását a Sándor-kertben. A felújítás ideje alatt viszont az Örök-tűz a Hódolat-hegyi Honvédők múzeum-komplexumában égett. A Honvédők Napja küszöbén Dmitrij Medvegyev elnök gratulált a veteránoknak az ünnephez, amelynek alkalmából és a Nagy Honvédő háborúban aratott győzelem közelgő 65. évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket nyújtott át nekik.

 

Emlékeztetjük, hogy történetileg a Honvédők Napja 1918. február 23-ki eseményekhez kötődik. Ezen a napon a Vörös Hadsereg csapatai Pszkov és Narva alatt  első győzelmeket arattak a német hadsereggel szemben, azóta ezt a napot tartják „a Vörös Hadsereg születésnapjának”.  Szovjet hatalom éveiben össznépi ünnep volt ez a nap, amelyet akkor a Szovjet Hadsereg és Hadiflotta Napjának nevezték. 1995-től kezdve pedig Honvédők Napjának nevezik.
Ma ez az ünnep a kalendárium olyan nem sokszámú napjainak egyike, amikor társadalmunk erős fele gratulációkat és ajándékokat kap a szebbik nem képviselőitől.

Első kapcsolódó hír:
Medvegyev veterán szovjet harcosokat tüntetett ki
Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Honvédők napja küszöbén kitüntetéseket nyújtott át a Kremlban a Nagy Honvédő háború, valamint az afganisztáni katonai akció veteránjainak és a dél-oszétiai békefenntartóknak. A  kitüntetettek között olyan hadviselt katonákat is találunk, akiket még 1945-ben  jelöltek kitüntetésre. A háború idején állami kitüntetéseket kiérdemelt veteránok még a Győzelem ünnepe előtt megkapják érdemrendjeiket – hangoztatta Dmitrij Medvegyev.

Második kapcsolódó hír:
A Honvédőknek mindenhez kell érteniük
Az orosz hadseregben való szolgálatnak tekintélyes dolognak kell lennie, fontos szakasz ez minden fiatalember nevelésében.
Katonai előképzés rendszerének új értelemmel való felruházása nemcsak azzal magyarázható, hogy egy évre csökkentették a katonai szolgálatot. Katonai előképzés koncepciójának kidolgozói abból indulnak ki, hogy a behívó ne érje váratlanul a fiatalembert.
A hadseregnek szüksége van mind gépkocsivezetőkre, mind lövészekre, mind pedig könnyűbúvárokra, a hadseregnek kellenek olyan fiatal emberek, akiknek tapasztalatuk van az alpinizmus terén, kellenek ejtőernyősök is. Mindezt meg lehet tanulni katonai szolgálat előtt is – mondta Gennagyij Gudkov, az Állami Duma Biztonsági Bizottságának elnökhelyettese.

Szeretnénk, hogy a rendszer új értelemmel való felruházása javítaná a képzés minőségét és hatékonyságát. Akkor a bevonuló fiatalemberek tudatában lesznek, hogy mit tegyenek, hogy mit várnak tőlük. Mit kell tenniük, hogy olyan katonává váljanak, akik a legkomolyabb, legbonyolultabb harci feladatokat képesek teljesíteni.
Szkeptikusok véleménye ellenére Oroszországi Föderációban van annyi serdülőkorú fiú, aki nemcsak honvédő szeretne lenni, hanem fel is készül katonai szolgálatra – véli Pavel Popovszkih, Oroszország Deszant-szövetsége Központi Tanácsának elnöke.

A Deszant-klubok Szövetségéhez ma 130 társadalmi szervezet tartozik, amelyben csaknem 10 ezer fiatalember foglalkozik. A fiúk szívesen iratkoznak be ilyen klubokba, ahol nemcsak testneveléssel foglalkoznak, hanem katonai képzéssel is, főleg felderítői tematikából. Nem is tudunk mindenkit felvenni a tanfolyamokra. A hadsereg átalakul, reformálódik. A honvédelem mindig tiszteletbeli kötelesség volt Oroszországban. Ennek a kötelességnek minden férfinak eleget kell tennie.

A Koncepció különleges figyelmet szentel a jövendő hazavédelmezők egészségi állapotának. Ebből a célból 10-éves koruktól kezdve évente ellenőrizni fogják a serdülőkorúak fizikai és pszichológiai állapotát.
Egy év múlva az új rendszer teljes egészében lép működésbe

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...