2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Hersh: az Északi Áramlat szabotálása az elmúlt évek legostobább amerikai akciója volt

Seymour Hersh, Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró az elmúlt évek egyik legostobább döntésének nevezte Washington részvételét az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásában, és arra figyelmeztetett, hogy a lépésnek szörnyű következményei lesznek az európaiakra nézve, és tovább ássa alá az amúgy is rendkívül haszontalan NATO-szövetséget.

A Democracy Now! műsorvezetőjének, Amy Goodmannek adott szerdai interjújában Hersh ismertette a vezetékek tavalyi felrobbantásáról szóló nemrégiben készült jelentését, amely szerint az USA kulcsszerepet játszott a robbanóanyagok elhelyezésében és felrobbantásában az Északi Áramlat gázvezetékek Balti-tenger alatti szakaszain.

“Úgy gondolom, hogy a politikai következmények számunkra óriásiak” – mondta, hozzátéve, hogy a hosszú távú hatások Európára nézve szörnyűek lesznek, és “egybeesnek azzal az elképzeléssel, hogy teljesen Amerikától fogna függeni, még válság esetén is”.

Úgy gondolom, hogy ez valószínűleg néhány ember szerint, aki ezt tette, az egyik legostobább dolog volt, amit az amerikai kormány évek óta tett – és négy évünk volt Trumppal.

Hersh azzal érvelt, hogy az amerikai tisztviselők már régóta fenyegetésnek tekintik az olcsó energiaalternatívákat Európa számára, megjegyezve, hogy Washington mindig is el akarta szigetelni Oroszországot, hogy megakadályozza az EU-ba irányuló olaj- és gázeladásokat.

Elmondta, hogy a Joe Biden-kormányzat attól tartott, hogy Európa “elsétál” az ukrajnai konfliktus elől, és szükségét érezte, hogy nyomást gyakoroljon a szövetségesekre, hogy tartsák az irányt.

“Amit [Biden] tett, az az volt, hogy azt mondta: ‘Nagy háborúban állok Ukrajnában. Nem néz ki jól a dolog. Biztos akarok lenni abban, hogy megkapom a német és nyugat-európai támogatást” – folytatta Hersh. Hozzátette, hogy az elnök nem akarta, hogy Berlin megfordítsa az irányt és újra megnyissa az Északi Áramlat vezetékeit, amelyek szankciók alatt álltak, “ezért elvette ezt a lehetőséget”,

gyakorlatilag azt mondta európai partnereinek: “Másodrangúak vagytok”.

“Ismerek embereket, akik most ötször annyit fizetnek az áramért. Az emberek háromszor-négyszer többet fizetnek a gázért. Nincs belőle elég. Nagyon drága” – mondta, azzal érvelve, hogy Európa most arra kényszerül, hogy Oroszországon kívül más forrásokból, többek között magából az Egyesült Államokból szerezzen energiát.

“És úgy gondolom, hogy ez aláássa a NATO-t, amelyet mindig is rendkívül haszontalannak tartottam” – tette hozzá.

Míg a Biden-kormányzat határozottan cáfolta Hersh jelentését, és Ned Price külügyminisztériumi szóvivő “teljes képtelenségnek” nevezte azt, az újságíró kitartott meg nem nevezett forrása mellett, és ragaszkodott ahhoz, hogy a neki átadott információk pontosak.

A Democracy Now! című lapnak elmondta, hogy a jövőben is folytatja a tudósítást a témáról, mondván, hogy “még mindig vannak dolgok, amelyekről írnom kell”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó