2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Hatályos lesz az Oroszország elleni új EU-s “szeretetcsomag” vagy nem? -vélemény-

A mai nappal az EU döntéshozó potentátjai újabb ülést rendeznek Brüsszelben az Orosz Föderáció elleni új büntető-szankciók bevezetéséről. Az újabb büntető-csomagot már jóváhagyták, mint megírtuk korábban, de még “nem hatályos” azaz még nem lépett végrehajtási fázisba. Az EU az ukrajnai tűzszünet tartósságától tette függővé az “élesítést” (bővebben erről itt olvashat! ). Habár a tárgyhoz hozzátartozik, hogy az EU-s vezetők között sincs egyetértés az új szankciók bevezetéséről, lévén Szlovákia, Ausztria Csehország, Ciprus és Magyarország valamint Franciaország nem igazán hajlik a szankciózgatás folytatása felé.

Van mit veszteniük: Franciaországnak ez esetben le kell mondania az oroszok számára épített Mistral típusú hadihajók eladásáról Moszkvának, amivel 3-1O milliárd eurós kötbér fizetésére is kötelezhetővé válik, amellett hogy munkahelyek százait veszítik el a hadihajó-gyár dolgozói. Ausztria gázellátása 7O%-ban Oroszországtól függ, de Magyarország, Csehország, Németország s jópár más EU-s államnak is kellemetlen lehet ez a játszma, nem beszélve az orosz ellen-szankciókról, melyekről Medvegyev miniszterelnök már korábban beszélt (erről itt olvashat bővebben ).

Ukrajnában a valóságban nem volt és nem is lesz fegyvernyugvás, de szemmel láthatóan az EU nem meri meglépni az új büntető-intézkedések bevezetését. Miért nem? Mert félti az energia-ellátását és az euro árfolyamának határozottan nem tesz jót a szankciós-játék. Az oroszok nem fenyegetőznek, Medvegyev simán kijelentette hogy ha új szankciók jönnek ők lezárják a légterüket első lépésben, aztán további lépésekre számtalan lehetőség van, pl. az európai autó-import bannolása. Emlékszünk, mit mondott a német mezőgazdasági miniszter az orosz gyümölcs-import bannolása után: egyetek sok almát, mert sok van (cikk: erről itt olvashat bővebben ). Egy esetleges autó-import bannra mit mondanak majd?

Kezd már nevetséges lenni ez a „ütünk, vigyázz, ütünk, vigyázz, mertha… ütünk, vigyázz, te, ha meg ered tenni akkor… ha nem állsz meg akkor, ” – tessék szíves lenni már eldönteni mit szeretnének, mert ez már így közeledik a „hogyan csinálunk hülyét magunkból „ című mutatványhoz. Ha nem mernek lépni, felejtsék el a szankciókat, ha meg igen, akkor hajrá.

Meglátjuk estére, ma elfogadják e az új Moszkva-elleni büntető-szankciók hatályba léptetést vagy sem, valahogy úgy érződik, hogy nem nagyon valószínű.

Stanis

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...