2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Harmadával csökkent a dollár és euró szerepe az orosz külkereskedelemben

Az amerikai dollár és az euró részesedése az oroszországi határokon átnyúló elszámolásokban az év eleje óta több mint egyharmadával, 79%-ról 50%-ra csökkent – jelentette be a héten az ország központi bankja.

Bár az export- és importforgalom nagy része továbbra is dollárban és euróban történik, ezeket a kifizetéseket szankciók nehezítik, mivel számos orosz bankot kizártak a nyugati pénzügyi üzenetküldő rendszerből, a SWIFT-ből, és így bizonyos tranzakciókat nem tudnak végrehajtani.

A kínai jüan használata az orosz vállalkozások körében az elmúlt kilenc hónapban drámaian megnőtt, mivel Moszkva igyekszik csökkenteni a nyugati valutáktól való függőségét. Az alternatív valutákban történő fizetések lebonyolításához azonban új infrastruktúrát kell létrehozni a devizaműveletekhez – közölte a szabályozó hatóság.

A központi bank szerint a jüan részesedése az orosz devizakereskedelemben a márciusi 3%-ról novemberre 33%-ra emelkedett. A jegy bank kifejtette, hogy a piaci szereplők “nemcsak jüant vásároltak rubelért, hanem a pénzeszközök egy részét dollárból és euróból” kínai valutában is utalták át.

A két ország állítólag felgyorsította erőfeszítéseit, hogy eltávolodjanak az amerikai dollártól és az eurótól, és a hazai valutával történő elszámolások felé mozduljanak el.

A más, úgynevezett “baráti” nemzetek valutáival folytatott kereskedelem havi volumene a márciusi 6,5 milliárd rubelről (100 millió dollár) több mint hatszorosára, szeptemberre 39,4 milliárd rubelre (640 millió dollár) nőtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...