2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Grúzia bekeményített: következményei lesznek, ha Abházia integrálódik az oroszokhoz

Grúzia szerdán arra figyelmeztette Moszkvát, hogy komoly következményekkel fog járni, ha megállapodást ír alá Oroszország és a függetlenné vált grúz tartomány, Abházia szorosabb politikai és gazdasági integrációjáról.

 

“Reméljük, hogy az orosz hatóságok tartózkodni fognak egy ilyen megállapodás aláírásától, különben azt Abházia bekebelezése irányában tett lépésnek fogjuk tekinteni, annak összes jogi következményével” – szögezte le közleményében a grúz külügyminisztérium.

Egy ilyen megállapodás aláírása jelentős mértékben megváltoztatná a térség helyzetét, és további problémákat okozna Európa biztonsága számára – figyelmeztet a grúz külügyi tárca.

Tbiliszi arra reagált, hogy az abház parlamentben hétfőn megállapodástervezetet nyújtottak be Abházia és Oroszország “együttműködéséről és integrációjáról”. A dokumentum, amely a politikai és gazdasági integráció elmélyítését irányozza elő, egyebek között közös fegyveres erő létrehozását helyezi kilátásba, és felhív egy közös gazdasági és vámtérség létrehozására Oroszország és Abházia között.

Giorgi Margvelasvili grúz elnök Grúzia szuverenitását, területi épségét és védelmi képességét veszélyeztető cselekedetnek minősítette a megállapodástervezetet. A 240 ezer lakosú Abházia a 90-es évek elején nyilvánította ki függetlenségét Grúziától, amelytől ezt követően véres háborúban szakadt el. Oroszország, amely támogatja Abháziát, akárcsak a másik szakadár grúziai tartományt, Dél-Oszétiát, a 2008-as grúz-orosz háború után elismerte a két terület függetlenségét. Azóta katonai támaszpontokat létesített mindkét régióban, amit Grúzia megszállásnak minősített.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...