2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Grúzia bekeményített: következményei lesznek, ha Abházia integrálódik az oroszokhoz

Grúzia szerdán arra figyelmeztette Moszkvát, hogy komoly következményekkel fog járni, ha megállapodást ír alá Oroszország és a függetlenné vált grúz tartomány, Abházia szorosabb politikai és gazdasági integrációjáról.

 

“Reméljük, hogy az orosz hatóságok tartózkodni fognak egy ilyen megállapodás aláírásától, különben azt Abházia bekebelezése irányában tett lépésnek fogjuk tekinteni, annak összes jogi következményével” – szögezte le közleményében a grúz külügyminisztérium.

Egy ilyen megállapodás aláírása jelentős mértékben megváltoztatná a térség helyzetét, és további problémákat okozna Európa biztonsága számára – figyelmeztet a grúz külügyi tárca.

Tbiliszi arra reagált, hogy az abház parlamentben hétfőn megállapodástervezetet nyújtottak be Abházia és Oroszország “együttműködéséről és integrációjáról”. A dokumentum, amely a politikai és gazdasági integráció elmélyítését irányozza elő, egyebek között közös fegyveres erő létrehozását helyezi kilátásba, és felhív egy közös gazdasági és vámtérség létrehozására Oroszország és Abházia között.

Giorgi Margvelasvili grúz elnök Grúzia szuverenitását, területi épségét és védelmi képességét veszélyeztető cselekedetnek minősítette a megállapodástervezetet. A 240 ezer lakosú Abházia a 90-es évek elején nyilvánította ki függetlenségét Grúziától, amelytől ezt követően véres háborúban szakadt el. Oroszország, amely támogatja Abháziát, akárcsak a másik szakadár grúziai tartományt, Dél-Oszétiát, a 2008-as grúz-orosz háború után elismerte a két terület függetlenségét. Azóta katonai támaszpontokat létesített mindkét régióban, amit Grúzia megszállásnak minősített.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó