2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Ghána is kizárja a dollárt az olajkereskedelemből

Mahamudu Bawumia, Ghána alelnöke a héten elárulta, hogy a kormány az olajimportért amerikai dollár helyett arannyal akar fizetni. A tervet azzal magyarázta, hogy így próbálják megvédeni az ország fogyatkozó devizatartalékait.

A hivatalos adatok szerint Ghána bruttó nemzetközi tartalékai a 2021. év végi 9,7 milliárd dollárról 2022 szeptemberének végére mintegy 6,6 milliárd dollárra csökkentek.

A jelentések szerint a tartalékok az ország áru- és szolgáltatásimportját mindössze három hónapig tudnák fedezni, ami fél hónappal marad el a kormány 2022-re kitűzött céljától.

Az aranyért-olajat politikát várhatóan 2023 első negyedévében vezetik be, hogy ellensúlyozzák a nemzeti valuta leértékelődése által okozott inflációt. Bawumia kifejtette, hogy a ghánai cedi idén eddig az értékének több mint felét veszítette el a dollárral szemben, mivel az olajimportőrök részéről erős kereslet mutatkozott a zöldhasú iránt.

Az olajtermelő országként Ghána még mindig kénytelen importálni olyan termékeket, mint a benzin és a gázolaj, mivel egyetlen olajfinomítója egy 2017-es robbanás óta nem üzemel.

Az afrikai ország “az adósságválság magas kockázatának” van kitéve, mivel a cedi leértékelődése “súlyosan befolyásolta” az államadósság kezelésének képességét – állítja a pénzügyminisztérium. Ghána jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal egy segélycsomagról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...