2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Gazprom: Ukrajna korlátozza az EU-ba irányuló orosz gázszállítást

Az Ukrajnán keresztül szállított, az EU-ba irányuló orosz földgázszállítások egy megmaradt belépési pontra korlátozódnak, miközben Kijev elutasítja egy második tranzitállomás újranyitását – közölte hétfőn a Gazprom energiaipari óriáscég.

“A Gazprom az ukrán fél által visszaigazolt mennyiségben szállít orosz gázt Ukrajnán keresztül történő tranzitra a Szudzsa állomáson keresztül – augusztus 1-jei állapot szerint 41,7 millió köbmétert. A Szohranovka csatlakozási pont újranyitására vonatkozó kérelmet elutasították” – közölte újságírókkal a Gazprom képviselője.

Ukrajna május elején “a megszálló erők beavatkozására” hivatkozva leállította a Szohranovka állomáson keresztül történő tranzitot, amely az Ukrajnán keresztül Európába áramló orosz gáz mintegy harmadát kezeli. Kijev azzal érvelt, hogy a GTSOU gáztranzit-üzemeltető nem tudta ellenőrizni a Luganszki területen lévő Novopszkov csatlakozási kompresszorállomást az orosz katonai művelet miatt, és a helyzetet vis maiornak tekintette.

A Gazprom azonban akkor azt mondta, hogy nem lát okot a gázáramlás leállítására. Kijev arra kérte az orosz céget, hogy minden gáztranzitot a Kurszki területen lévő Szudzsa szivattyúállomásra vezessen át, amit a Gazprom kizárt, mivel technikailag lehetetlen.

Közben Oroszország is kénytelen volt csökkenteni az Európába irányuló gázáramlást az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül, a turbinák meghibásodása miatt. A Gazprom a problémát a berendezéseket gyártó és karbantartó német Siemens vállalatra hárította, azzal vádolva azt, hogy nem teljesítette vállalásait.

Az orosz szállítások csökkenése a gáz árának ugrásszerű emelkedéséhez vezetett Európában. Júliusban a holland TTF tőzsdén ezer köbméterenként 1530-2385 dollár között kereskedtek az augusztusi és szeptemberi szállításokra szóló határidős kontraktusokkal. Ehhez képest tavaly ugyanekkor a spot ár kevesebb mint 500 dollár volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...