2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Gazprom: Európa destabilizálta a globális LNG-piacot

Az európai országok destabilizálták a globális LNG-piacot és csökkentették a globális energiabiztonságot – közölte kedden a Gazprom orosz gázipari holding.

“A globális LNG-ipar drámai változásokat élt át az európai kereslet növekedése miatt, ami a piac destabilizációjához és a gázárak emelkedéséhez vezetett. A 2022-es évben hosszú időn keresztül először volt megfigyelhető jelentős európai növekedés az ázsiai árakhoz képest. Egyes szállítók ilyen körülmények között megszegték a hosszú távú szerződésekből eredő kötelezettségeiket, és az LNG-szállítókat Európába irányították át, ezzel válsághelyzeteket idézve elő az ázsiai-csendes-óceáni térség egyes országaiban” – közölte a Gazprom.

Világszerte a rekordmagas gázárak nem eredményezték az új LNG-létesítményekre vonatkozó végleges beruházási döntések növekedését – közölte a gázholding.

“A 2022-ben végleges beruházási döntést hozó LNG-projektek volumene megfelel az elmúlt évtized éves átlagának” – jegyezte meg a Gazprom. Az Egyesült Államoknak nem sikerült azonnal növelnie a palagázkitermelést az idei kedvező környezetben sem – tette hozzá a vállalat.

“Mint korábban, most is az USA adja a palagáztermelés döntő részét. A többi ország – Kína, Argentína és Kanada – termelési részesedése globális szinten jelentéktelen. A 2022-es év megmutatta, hogy az USA még a kedvező piaci helyzet mellett sem tudta azonnal felfuttatni a palagázkitermelést. Ráadásul az elmúlt öt évben egyetlen jelentős volumenű palagázkitermelési mezőt sem helyeztek üzembe az országban. Hosszú távon a világ más országaiban sem várható a palagáztermelés jelentős növekedése, és a kitermelt mennyiségek nem képesek befolyásolni a globális gázpiacot” – tette hozzá az orosz vállalat.

A Gazprom szerint a vevők, elsősorban az európaiak vonakodása a hosszú távú szerződések megkötésétől tovább korlátozza az új LNG-projektek megvalósítását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...