2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Gazprom: a Nabucco temetésének tanúi vagyunk

A Nabucco nincs többé, most a gázvezetékprojekt temetésének vagyunk tanúi – mondta a Gazprom elnöke pénteken Moszkvában, a cég közgyűlését követő tájékoztatón. Alekszej Miller újságírói kérdésre válaszolt, egyben elégedettségének adott hangot, mondván, most már legalább világosan látnak. Úgy fogalmazott: Európa kezdett vereségeket szenvedni más régiókban, ahonnan gázt remélt. Ha ez folytatódik, kockázatot jelent az Európai Unió energiabiztonságára. Az OMV osztrák energiaipari konszern szerdán jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem a Nabucco West vezetéket választották a földgáz Európába szállítására. A konzorcium úgy döntött, hogy a Transz-adriai földgázvezetéken (TAP), a török határtól Görögországon, Albánián át szállít majd a tervek szerint évente 10 milliárd köbméter földgázt Olaszországig.

A Gazprom elnöke Moszkvában azt is elmondta, hogy az orosz gázt a tervek szerint 2015 végétől Európába, így Magyarországra is továbbító Déli Áramlat gázvezeték finanszírozása teljes mértékben biztonságos, kockázatmentes. A 2018-ra évi 63 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas gázvezetékrendszer megvalósításával szigorúan a tervek szerint haladnak. Alekszej Miller a múlt héten jelentette be, hogy a jövő év második negyedében kezdik meg a Déli Áramlat földgázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának építését.

A Gazprom annyi földgázt ad partnereinek, amennyit igényelnek, és tervei szerint 2030-ra az európai piacon 33 százalékos részesedése lesz, szemben a tavalyi 26 százalékkal – hangoztatta az orosz óriáscég első embere a közgyűlést követően. Elmondta, hogy az európai megrendelők napi felhasználása ebben a nyári időszakban is elérte a 453 millió köbmétert, ez a téli időszakban felhasznált gázmennyiséghez hasonló. Alekszej Miller az éves beszámolóban kijelentette, a Gazprom az év első felében tíz százalékkal növelte földgázszállításait Európába. Olaszországba például háromszor annyi földgázt szállítottak az utóbbi hónapokban, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az idén 160 milliárd köbméter földgázt tervez szállítani az európai országokba és Törökországba szemben a tavalyi 152 milliárd köbméterrel. A cég elnöke elmondta, hogy a Gazprom készleteinek jelenlegi értéke a becslések szerint 280 milliárd dollárt tesz ki, amely azt jelenti, hogy a világ legnagyobb ipari földgáztartalékával rendelkezik.

A Gazprom a világ gáztartalékainak 18, az oroszországi tartalékoknak 72 százalékát birtokolja. Úgy vélte, hogy az európai cseppfolyósított gáz Ázsiába megy, ezért az európai fogyasztók még sokáig a Gazprommal lesznek kénytelenek együttműködni a hosszú távú szerződések keretében. A cseppfolyósított gáz ára ráadásul lassan eléri a vezetéken érkező földgázét. A tájékoztató első részében az orosz-ukrán kapcsolatok voltak terítéken, és a Gazprom elnöke rögtön leszögezte, hogy soha semmilyen körülmények között nem fogják feltölteni az ukrajnai föld alatti gáztározókat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg az ukrajnai tározókban mindössze 7,5 milliárd köbméter földgáz van, amely az európai országok téli igényeinek kielégítéséhez nem lesz elegendő. Ahhoz legalább 19 milliárd köbméterre lenne szükség. Ebben a helyzetben a Gazprom óriási kockázatot lát az európai gázellátás biztonságára nézve – mondta Alekszej Miller. Azt is közölte, hogy Kijev adóssága miatt a Gazprom úgy döntött, hogy 2015 január elsejétől nem fogják megelőlegezni az Ukrajna területén átmenő orosz földgáz tranzitálásának árát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...
spot_img

Videó