2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Gazdaságélénkítő program az Oroszországi Föderációban

GazdaságFolytatódik Oroszországban a harc a gazdasági törvények enyhítéséért. Dmitrij Medvegyev újabb kezdeményezései hivatottak jelentősen könnyíteni a vállalkozók életén. Az elnök a Moszkva melletti Barvihában a biznisz képviselőivel folytatott találkozóján adott hangot javaslatainak. Az adózási ösztönzőknek kell kialakítaniuk többek között kedvező légkört a vállalkozók munkájához Oroszországban. Az államfő javaslata szerint ezeket olyan termelések számára kell bevezetni, amelyek aktívan alkalmaznak újításokat.

Ezen kívül tervezik a hatósági ellenőrzések számának csökkentését és a vámkezelési eljárások egyszerűsítését a nem nyersanyagokat exportálók számára. De az elnök egyik legfontosabb kezdeményezése a pénzbeli óvadék szélesebb körű alkalmazása a gazdasági szabálysértésekkel vádolt vállalkozók számára. Óvadékként nemcsak pénzösszegeket lehet használni, hanem ingatlant és értékpapírokat is – mutatott rá Medvegyev.

Bízom abban, hogy ez lehetővé teszi, hogy legalább részben megakadályozzuk a jogvédő szervek korrumpált munkatársait abban, hogy börtönbe juttassák az üzletembereket bizniszük törvénytelen elfoglalása céljából. Tudjuk, hogy ennek számtalan példája van.
Valóban, a társadalmi szervezetek adatai szerint a vállalkozók ellen indított eljárásoknak csak harmada kerül bíróság elé. A letartóztatottaknak több mint a felére végül olyan büntetést szabnak ki, amely egyenlő a már az előzetes fogságban letöltött időszakkal. A megoldás az üzletembereket megalapozatlanul felelősségre vonó bűnüldözők és a különböző szintű ellenőrök adminisztratív felelőssége. A vállalkozóknak biztosíthatók adókedvezmények és hitelek – de ha börtönbe ültethetik őket és ezalatt osztozkodnak bizniszükön, senki se szánja rá magát korszerűsítésre – mondják a szakértők. Hogy korrigáljuk ezt a helyzetet, az elnök által javasolt intézkedésekre van szükség – jegyzi meg Ruszlan Grinberg, a Gazdasági Intézet igazgatója.

Úgy gondolom, ezek helyes intézkedések. Ez fokozhatja az innovációs aktivitást. Itt csak a büntetés elkerülhetetlenségének problémája merül fel. Legyen akár kevésbé szigorú a büntetés, de ezeket a büntetéseket realizálni kell.

A legközelebbi napokban a törvénytervezetet az Állami Duma elé terjesztik. A parlamenti képviselők már kijelentették, hogy támogatják az elnök törekvését a gazdasági jogsértésekre vonatkozó büntető törvényhozás liberalizálására. A hatalom készen áll további lépésekre is. Köztük a vízumrendszer könnyítése azon külföldiek számára, akik Oroszország területén beruházási, tudományos és csúcstechnológiájú projektek megvalósításában vesznek részt. Jóllehet természetesen maga ez a téma – kedvezmények a biznisz számára ebben a nem könnyű gazdasági helyzetben – külön téma. De a semmittevés még veszélyesebb.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...