2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

FT: a NATO nem vesz tudomást a beadott ukrán csatlakozási kérelemről

A NATO-tagok további évi 250 millió eurót (273 millió dollárt) ajánlhatnak fel Ukrajnának, hogy ezzel próbálják csillapítani az elégedetlenséget amiatt, hogy Kijevnek nincs konkrét határideje arra, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez – jelentette a Financial Times (FT). A tisztviselők állítólag aggódnak amiatt, hogy ha most ajánlják fel Ukrajnának a tagságot, az Oroszországnak kedvezhet, és eszkalálhatja a konfliktust.

Az FT-nek névtelenséget kérve nyilatkozó NATO-diplomata arra panaszkodott, hogy a katonai blokk “egyszerűen figyelmen kívül hagyja” az ukrán kérelmet, amely a szövetséghez csatlakozásra vonatkozik. Egy másik kijelentette, hogy “nem fogjuk tudni egyhamar felajánlani nekik a tagságot. De beszélhetünk a NATO és Ukrajna közötti szorosabb kapcsolatokról”.

A vonakodás részben azon aggodalmaknak köszönhető, hogy egy hivatalos csatlakozási menetrend “segítene [Vlagyimir Putyin orosz elnöknek] a háborút Moszkva és a NATO közötti konfliktusként ábrázolni” – állította a cikk. Egy ilyen lépés nyomán az ukrajnai ellenségeskedések eszkalálódása a másik forgatókönyv, amely aggasztja a tagállamokat – állította az FT.

Moszkva a NATO Ukrajnába történő terjeszkedését és az Oroszország nemzetbiztonságát fenyegető növekvő veszélyt nevezte meg a katonai művelet 2022 februári megindításának egyik fő okaként.

A lap jelentése a NATO külügyminisztereinek kétnapos csúcstalálkozója előtt jelent meg, amely kedden kezdődik a szervezet brüsszeli székhelyén. Az általuk megvitatandó javaslatok között szerepel az Ukrajnának nyújtott támogatás megduplázása a 2016-ban indított átfogó segítségnyújtási csomagon, a NATO-alapon keresztül.

A lehetséges pénzügyi felajánlások célja, hogy “csillapítsák Kijevben az ingerültséget a szövetségen belül elterjedt vonakodás miatt”, hogy megvitassák Ukrajna pályázatát – írta a brit lap.

A NATO még 2008-ban ígéretet tett arra, hogy végül befogadja Ukrajnát, de nem volt hajlandó határidőt szabni. Kijev 2019-ben alkotmányában rögzítette a szövetség tagjává válási szándékát, és tavaly szeptemberben hivatalosan is kérte a tagságot. Az ukrán kormányt bántja a jelenlegi helyzet, különösen ahhoz képest, ahogyan az EU-hoz való csatlakozási kérelmét kezelték – állította az FT.

“Nem csak egy nyilatkozatot akarunk a nyitott ajtók politikájáról” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának egyik magas rangú tisztviselője a NATO e heti miniszteri találkozójáról. “Valamit konkrét garanciákkal akarunk kapni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó