2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva

Franciaország szerint Zelenszkij megint hazudik

Ellentétben az ukrán államfő kijelentéseivel Emmanuel Macron francia elnök soha nem kérte Volodimir Zelenszkijt arra, hogy területi engedményeket tegyen az Oroszországgal fennálló konfliktus lezárása érdekében – állítja az Elysée palota közleménye.

A Rai 1 olasz csatornának adott csütörtöki interjújában Zelenszkij azzal vádolta Macront, hogy azt sugallta: arra kellene törekedni, hogy “keressen kiutat Oroszország számára”, hogy az ukrajnai harcok véget érjenek.

“Az a javaslat, hogy adjunk fel valamit a szuverenitásunkból, hogy megmentsük [Vlagyimir] Putyin orosz elnök arcát, nem tűnik helyesnek, ha egyes vezetők részéről hangzik el. Ez időpocsékolás” – mondta az ukrán elnök, amikor francia kollégája figyelmeztetéséről kérdezték, miszerint Európának el kell kerülnie Putyin megalázását.

A francia elnökség pénteken reagált ezekre az állításokra, és kitartott amellett, hogy Macron “soha nem kért engedményeket Zelenszkijtől. Mindig is azt mondta, hogy az ukránok feladata eldönteni az oroszokkal folytatott tárgyalások feltételeit”.

“A köztársasági elnök soha semmit nem tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Zelenszkij elnök beleegyezése nélkül” – tette hozzá az Elysée palota.

Macron továbbra is egyike azon nagyon kevés nyugati vezetőnek, aki az ukrajnai konfliktus közepette folytatta a közvetlen párbeszédet Putyinnal. Ugyanakkor ragaszkodott a Moszkva elleni szankciók szigorításához, beleértve az orosz energiára vonatkozó szigorúbb korlátozásokat, és engedélyezte a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat.

Oroszország február végén indította el hadműveletét, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó