2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Franciaország szerint Zelenszkij megint hazudik

Ellentétben az ukrán államfő kijelentéseivel Emmanuel Macron francia elnök soha nem kérte Volodimir Zelenszkijt arra, hogy területi engedményeket tegyen az Oroszországgal fennálló konfliktus lezárása érdekében – állítja az Elysée palota közleménye.

A Rai 1 olasz csatornának adott csütörtöki interjújában Zelenszkij azzal vádolta Macront, hogy azt sugallta: arra kellene törekedni, hogy “keressen kiutat Oroszország számára”, hogy az ukrajnai harcok véget érjenek.

“Az a javaslat, hogy adjunk fel valamit a szuverenitásunkból, hogy megmentsük [Vlagyimir] Putyin orosz elnök arcát, nem tűnik helyesnek, ha egyes vezetők részéről hangzik el. Ez időpocsékolás” – mondta az ukrán elnök, amikor francia kollégája figyelmeztetéséről kérdezték, miszerint Európának el kell kerülnie Putyin megalázását.

A francia elnökség pénteken reagált ezekre az állításokra, és kitartott amellett, hogy Macron “soha nem kért engedményeket Zelenszkijtől. Mindig is azt mondta, hogy az ukránok feladata eldönteni az oroszokkal folytatott tárgyalások feltételeit”.

“A köztársasági elnök soha semmit nem tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Zelenszkij elnök beleegyezése nélkül” – tette hozzá az Elysée palota.

Macron továbbra is egyike azon nagyon kevés nyugati vezetőnek, aki az ukrajnai konfliktus közepette folytatta a közvetlen párbeszédet Putyinnal. Ugyanakkor ragaszkodott a Moszkva elleni szankciók szigorításához, beleértve az orosz energiára vonatkozó szigorúbb korlátozásokat, és engedélyezte a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat.

Oroszország február végén indította el hadműveletét, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...