2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Franciaország nem vonja ki katonáit Nigerből

Franciaország kijelentette, hogy kiáll a Nigerrel kötött öt katonai együttműködési megállapodás mellett, mivel a megállapodásokat a nyugat-afrikai állam “törvényes hatóságaival” írták alá, annak ellenére, hogy a volt gyarmat újonnan beiktatott juntája a megállapodások visszavonását követelte.

“Franciaország emlékeztet arra, hogy a Nigerrel a védelem területén folytatott együttműködésének jogi kerete olyan megállapodásokon alapul, amelyeket a törvényes nigériai hatóságokkal kötöttek” – áll a francia külügyminisztérium pénteki közleményében. “Ezeket Franciaország és az egész nemzetközi közösség elismeri”.

A nyilatkozatot Amadou Abdramane, a Mohammad Bazoum demokratikusan megválasztott nigériai elnököt múlt héten megbuktató katonai puccsista vezetők szóvivőjének csütörtöki nyilatkozata követte, miszerint a junta egyoldalúan felbontja a korábbi gyarmati uralkodókkal kötött katonai megállapodásokat.

Abdourahamane Tchiani, a nigériai elnöki gárda korábbi vezetője két nappal azután, hogy erői megdöntötték Bazoum kormányát, az átmeneti kormány élére állt.

A katonai megállapodások felmondása azt igényelné, hogy Franciaország kivonja az afrikai országban állomásozó 1000-1500 katonáját. Az Egyesült Államok kis létszámú katonája is Nigerben állomásozik, amelyet geopolitikai szempontból jelentősnek tartanak, mivel hét országgal – köztük Líbiával, Csáddal és Nigériával – határos.

Niger, a világ egyik legszegényebb országa 2012 óta mintegy 500 millió dollár amerikai katonai segélyt kapott – ez a legmagasabb ilyen összeg a térség országai közül. A múlt heti puccsot követően Niger több nyugati jótevője felfüggesztette a támogatásokat. A külföldi segélyek Niger éves költségvetésének mintegy felét teszik ki.

Pénteken Hollandia volt a legutóbbi nyugati ország, amely kihátrált a Niger előző kormányával kötött megállapodásokból, és nyilatkozatában kijelentette, hogy nem kíván támogatást nyújtani a puccsot elkövetőknek. Amszterdam közölte, hogy ehelyett az ENSZ vagy más nemzetközi szervezetek által szervezett humanitárius műveleteken keresztül irányítana segélyt Nigerbe.

Párizs eközben csütörtökön közölte, hogy “a lehető leghatározottabban” elítéli, hogy Niger felfüggesztette a France 24 és az RFI francia hírügynökségek működését. A külügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatában hozzátette, hogy a junta azon lépése, hogy korlátozza a francia médiát az országban, “önkényuralmi elnyomást” jelent.

A francia külügyminisztérium szombaton hozzátette, hogy támogatást nyújt a nyugat-afrikai blokknak, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS), hogy biztosítsa a katonai puccs kudarcát. Catherine Colonna francia Európa- és külügyminiszter azt mondta, hogy a puccsistáknak vasárnapig van idejük visszaadni a hatalmat, ellenkező esetben “nagyon komolyan” kell venni az ECOWAS nigeri katonai beavatkozásának veszélyét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó