2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Francia olimpikon: szégyellni fogom magam az országom miatt, ha kizárják az orosz és belorusz sportolókat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja és ötszörös biatlon olimpiai bajnok francia Martin Fourcade úgy véli, hogy meg kellene tárgyalni annak lehetőségét, hogy az orosz és belorusz sportolók részt vehessenek a nemzetközi versenyeken.

Fourcade-ot 2022. február 19-én választották meg a NOB tagjává. A svéd Frida Hansdotterrel együtt őt is a 2022-es pekingi téli olimpián versenyző sportolók választották meg, akik két képviselőt választottak a NOB sportolói bizottságába.

“A sportolók képviselőjeként úgy gondolom, hogy meg kell fontolnunk annak lehetőségét, hogy az orosz és belorusz sportolók visszatérhessenek a versenyekre” – mondta. “Azért választottak be a NOB-ba, hogy megvédjem a sportolókat. És bizonyos mértékig úgy gondolom, hogy ezzel nem teszek eleget”.

“Nagyon szégyellni fogom magam az országom miatt, ha kizárja az orosz és belorusz sportolókat a párizsi olimpiáról” – folytatta.

“Nem értem, hogyan fogadhatjuk a világot orosz és belorusz sportolók nélkül. Számomra ez nem olyasmi, amiért ki kellene állni”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2022. február 28-án ajánlást adott ki a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy tiltsák el az orosz és belorusz sportolókat a nemzetközi versenyeken való részvételtől, Moszkva ukrajnai különleges katonai műveletére hivatkozva. A NOB 2022. február végi ajánlásait követően a globális sportszövetségek többsége úgy döntött, hogy az orosz és belorusz sportolókat kizárja minden nemzetközi sportversenyről.

A NOB végrehajtó bizottsága 2023. január 25-i ülésén javaslatot tett arra, hogy az orosz és belorusz egyéni sportolók számára engedélyezzék a nemzetközi sportversenyeken való részvételt, de csak bizonyos feltételek mellett. A szóban forgó országok sportolói nem “támogathatják aktívan” Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletét, és semleges státuszban kell versenyezniük. Február elején a NOB kifejtette, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az oroszok és a beloruszok részt vehessenek ázsiai versenyeken, hogy kvalifikálják magukat a párizsi olimpiára, de az olimpiai részvételükről még nem tárgyaltak.

Február 10-én a litván sportminisztérium közölte, hogy több mint 30 ország támogatta Vilnius azon tervét, hogy kizárja az orosz és belorusz sportolókat az olimpiáról. Ezek között az országok között volt Ausztrália, Németország, Kanada, Hollandia, Lengyelország, az Egyesült Államok, Franciaország és Japán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó