2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

Finnország szerint Oroszországnak köze lehet a koránégetéshez

Pekka Haavisto finn külügyminiszter azt állította, hogy Oroszországnak köze lehetett a múlt heti nyilvános koránégetéshez a svédországi Stockholmban. Szerinte azért rendezhették, hogy az ország NATO-csatlakozási kérelmét kisiklassák.

Január 21-én Rasmus Paludan, egy iszlámellenes aktivista és egy kisebb dán szélsőjobboldali párt, a Stram Kurs (Kemény vonal) vezetője felgyújtotta a muszlim szent könyvet a stockholmi török nagykövetség előtt. Ankara határozottan tiltakozott az akció ellen, Recep Tayyip Erdogan elnök pedig hétfőn kijelentette, hogy Svédország nem számíthat többé Törökország támogatására az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz való csatlakozásához.

Pénteken Paludan a Korán másolatait égette el a török nagykövetség és a dániai Koppenhágában lévő orosz konzulátus előtt.

Az Yle finn televíziós csatornának szombaton nyilatkozva Haavisto felvetette, hogy Oroszországnak köze lehet a könyvégetéshez.

“Ez az ügy vizsgálat alatt áll. Különböző kapcsolatokat fedeztek fel az aktivista környezetében” – mondta Haavisto. “Nem tudom biztosan megmondani… De mutattak nekünk egy koncepciót arra vonatkozóan, hogyan kell cselekedni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzuk [a NATO-tagsági pályázatnak]”.

Az orosz külügyminisztérium elítélte a Korán-égetést.

Marija Zaharova szóvivő vasárnap azt mondta, hogy Haavisto felvetése, miszerint Moszkva lehetett felelős az incidensért, “undorító”.

Finnország és Svédország az ukrajnai orosz katonai műveletre hivatkozva tavaly felhagyott a régóta követett semlegesség politikájával, és közösen kérte a NATO-csatlakozást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

DNR: az orosz erők gyakorlatilag blokád alá vonták Bahmutot

Az orosz hadsereg gyakorlatilag blokád alá vonta Artemivszket (Bahmut) - mondta Jan Gagin, a DNR (Donyecki Népköztársaság) megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 TV-nek. "Az...

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...
spot_img

Videó