2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Finn elnök: a finn cégek kivonulása nem volt hatással az orosz gazdaságra

A finn cégek kivonulása Oroszországból nem járt gazdasági hatással Moszkvára, mivel sok más ország cégei maradtak – mondta csütörtökön Sauli Niinisto finn elnök a Le Monde című napilapnak adott interjújában.

Niinisto szerint Finnország azon kevés nemzetek egyike volt, amelynek vállalatai teljesen elhagyták az orosz piacot Moszkva tavalyi ukrajnai katonai műveletének kezdete után.

A Krím Oroszországhoz való csatlakozása után bevezetett 2014-es szankciók körére utalva azt mondta, hogy az uniós országok úgy vélték, hogy “a szankciók az orosz gazdaság összeomlását fogják okozni. Egyesek szerint hat hónapon belül. Ez egy téves számítás volt. Hatásuk volt, de nem olyan mértékű, mint amilyennek elképzeltük”.

Számos nyugati cég 2022 óta kivonult, a legjelentősebb finn márkák közül a Valio, a Paulig és a Fazer élelmiszeripari gyártók, valamint az UPM-Kymmene erdészeti holding.

A Kreml szerint a külföldi vállalatok kivonulása az orosz piacról új lehetőségeket teremtett a hazai cégek számára.

Putyin: Oroszország magabiztosan ellenáll a példátlan mértékű illegitim szankcióknak

“Azok az orosz cégek, amelyek elfoglalták a külföldi, köztük finn vállalatok távozásával megüresedett helyeket… üdvözlik a távozásukat, és meglehetősen kényelmesen és boldogan érzik magukat az új üzletben” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Egy áprilisi felmérés kimutatta, hogy a nemzetközi márkák kevesebb mint 10 százaléka hagyta el ténylegesen Oroszországot.

A Kijevi Közgazdasági Iskola a Leave Russia projekt részeként 3157 olyan külföldi céget vizsgált meg, amelyek az orosz piacon működtek Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete előtt. Eredményei szerint eddig csak mintegy 200 külföldi vállalat hagyta el az orosz piacot az Ukrajnával kapcsolatos szankciók közepette.

A Yale Egyetem kutatása szerint több mint 1000-re tehető azoknak a külföldi cégeknek a száma, amelyek nyilvánosan bejelentették, hogy önkéntesen visszafogják oroszországi tevékenységüket a nemzetközi szankciók által jogilag előírt vagy azt meghaladó mértékben, míg más cégek úgy döntöttek, hogy nem csökkentik üzleti tevékenységüket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó