2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Financial Times: India felülmúlja Kínát gazdasági növekedésben

India 2027-re a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válik, GDP-je a következő 10 évben a jelenlegi 3,4 billió dollárról több mint kétszeresére, 8,5 billió dollárra nő – írta a Morgan Stanley vezető ázsiai közgazdásza a Financial Timesban.

India piaci kapitalizációja az előrejelzések szerint 2032-re 11 billió dollárra emelkedik, megtartva ezzel a harmadik legnagyobb gazdaság státuszát globálisan – írta Chetan Ahya.

Az elemző szerint India évente több mint 400 milliárd dollárral növeli majd GDP-jét, ezt a nagyságrendet csak az Egyesült Államok és Kína fogja megelőzni. Ahya megjegyezte, hogy India gazdasága ma ott van, “ahol Kína volt 2007-ben – ez 15 év különbség”.

A közgazdász kiemelte, hogy India munkaképes korú lakossága folyamatosan növekszik, ami arra utal, hogy hosszabb lesz a növekedési pálya. Az ország átlagéletkora ma 11 évvel fiatalabb, mint Kínáé.

India reál-GDP-növekedése átlagosan 6,5% lesz a következő évtizedben, míg Kínáé átlagosan 3,6% – mondta Ahya a termelékenység növekedési különbségekre hivatkozva. Emellett Újdelhi jelenleg összehangolt erőfeszítéseket tesz az infrastrukturális kiadások növelésére, mivel az ország felzárkózik Kína iparosítási törekvéseihez.

India ráadásul élen jár és egyedülálló fejlesztési megközelítést alkalmaz a digitális infrastruktúra terén, amely ugyanolyan fontosnak bizonyulhat, mint a fizikai infrastruktúra a mai világban. Más gazdaságokkal ellentétben, ahol a magánhálózatok gyökeret vertek, India a világ élére állt a nyilvános digitális infrastruktúra kiépítésében, amely az egyedülálló Aadhaar digitális azonosítási rendszerén alapul.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...