2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Financial Times: az EU robbanóanyaghiánya fenyegeti Ukrajnát

Az EU védelmi iparának képességét, hogy katonai szállítmányokkal lássa el Ukrajnát, akadályozza a robbanóanyaghiány – jelentette vasárnap a Financial Times (FT) forrásokra hivatkozva.

Több európai tisztviselő és fegyvergyártó azt mondta a lapnak, hogy a blokk katonai üzemeit a lőpor- és TNT-ellátás szűkössége sújtja, ami három évvel késleltetheti a lövedékgyártás fellendítésére vonatkozó terveket.

A források arra is panaszkodtak, hogy ez azt jelenti, hogy a védelmi ipar képtelen lesz kielégíteni a megugró keresletet, “függetlenül attól, hogy mennyi pénzt dobnak a problémára”.

“Az alapvető probléma az, hogy az európai hadiipar nincs jó állapotban a nagyszabású háborús termeléshez” – mondta az egyik német tisztviselő az outletnek.

Ezeket az aggodalmakat Jiri Hynek, Csehország védelmi és biztonsági ipari szövetségének elnöke is megerősítette. Az FT által idézett szavai szerint, míg egy új tüzérségi gyárat építeni “nagyon könnyű”, addig lövedékeket gyártani nyersanyag nélkül lehetetlen.

A tisztségviselő azzal folytatta, hogy “nem lehet rövid időn belül növelni a nitrocellulóz” termelését, amely a lőpor alapvető összetevője. “Ha növelni akarom a lőporgyártást, valószínűleg három évre van szükség” – tette hozzá.

Gianclaudio Torlizzi olasz védelmi tisztviselő szerint a helyzet orvoslása érdekében az EU-nak új beszerzési forrásokat kell találnia. Az FT-nek elmondta, hogy a kontinensnek olyan országokhoz kell közelednie, amelyekkel szemben eddig hagyományosan távol volt. “Minden európai ország meg akarja védeni a nyersanyagok elérhetőségét” – magyarázta.

Az EU tisztviselői többször is aggodalmuknak adtak hangot, hogy a blokk Ukrajnának nyújtott támogatása miatt fogynak a fegyverkészleteik. Tavaly decemberben Josep Borrell, az EU külügyi vezetője azon kesergett, hogy az évek óta tartó alulfinanszírozás miatt a katonai készletek gyorsan elfogytak. Ennek fényében több kulcsfontosságú európai tisztviselő is sürgette az uniót, hogy álljon át a “hadigazdaságra”.

Közben csütörtökön a New York Times arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei kifogytak a lőszerekből Ukrajna számára, amely naponta több ezer lövedéket éget el a kulcsfontosságú donbasszi városért, Artyomovszkért (Ukrajnában Bahmutnak nevezik) folytatott harcban. A lap szerint nyugati tisztviselők aggódnak, hogy ez a folyamat “fenntarthatatlan”, és veszélyeztetheti Kijev tervezett tavaszi hadjáratát.

Moszkva figyelmeztette Kijev nyugati támogatóit, hogy katonai szállítmányaik csak meghosszabbítanák az ellenségeskedéseket, nem változtatnak annak a kimenetelén, és az ilyen segítséget nyújtó országokat a konfliktus közvetlen résztvevőivé teszik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó