2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Figyelmeztette az EU-t a legnagyobb amerikai LNG-szállító

A cseppfolyósított földgáz (LNG) legnagyobb amerikai exportőre, a Cheniere Energy arra figyelmeztetett, hogy a világszerte korlátozott kínálat miatt az idei tél “nagyon-nagyon szűkös” lehet.

A Reuters szerint a Cheniere, amely idén termelésének 70 százalékát küldte Európába, azt is mondta, hogy a kínai LNG-kereslet újbóli megélénkülése súlyosbítaná az energiaválságot.

“A nap végén az fogja eldönteni, hogy mennyire lesz szűk a piac, hogy milyen hideg van, és hogy a kormányzati politikák, az iparági szabályozás hogyan működik” – mondta Corey Grindal, a Cheniere világkereskedelemért felelős ügyvezető alelnöke a Gastech csütörtöki konferenciáján.

Grindal megjegyezte, hogy a jelenlegi árkörnyezet egyelőre azt jelzi, hogy az LNG-szállítások továbbra is Európába fognak irányulni. Az árak, amelyek 2020-ban még 2 dolláron álltak millió brit hőegységenként (MMBtu), augusztusban 2750%-kal 57 dollárra ugrottak.

Az USA idén növelte az LNG EU-ba irányuló exportját, kihasználva a régió megemelkedett árait.

A Bloomberg szerint Kína is szállított fel nem használt orosz LNG-t az EU-ba, mivel a zéró covid politika miatt még mindig alacsony a belföldi keresletet. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az orosz gáz teljes leállítása több télen át tartó energiaválságba sodorná az EU-t.

Az orosz Északi Áramlat-1 gázvezetékből az unióba irányuló földgázszállítások karbantartási problémák miatt határozatlan ideig szünetelnek. A Kreml szerint a gázvezetéken keresztül történő gázszállítások technikai problémái mindaddig fennállnak, amíg a Nyugat fel nem oldja az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...