2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Felmérés: az oroszok háromnegyede hívő, 62 százalékuk ortodox kereszténynek vallja magát

Az oroszok csaknem háromnegyede (72%) hívőnek tartja magát, a megkérdezettek 62%-a ortodox kereszténynek vallja magát – derül ki a Közvélemény Alapítvány felméréséből, amelyet az ortodox húsvétkor közöltek.

A Közvélemény Alapítvány országos felmérését március 31. és 2023. április 2. között végezték Oroszország 53 régiójában, 1500 válaszadó körében. A személyes interjúk a válaszadók lakóhelyén készültek. A statisztikai hibahatár nem haladja meg a 3,6%-ot.

A megkérdezettek több mint fele (62%) arról számolt be, hogy ortodox kereszténynek tartja magát, 8% iszlám vallást gyakorolja, és egy-egy 1% más vallást vagy más keresztény felekezethez tartozik. További 23% azt mondta, hogy nem tartja magát hívőnek, 4% pedig nehezen tudott válaszolni. Így a válaszadók 72%-a hívőnek tartja magát.

A felmérés szerint az oroszok 65%-a bízik az orosz ortodox egyházban, míg 17%-uk nem. Ugyanakkor a válaszadók 75%-ának az orosz ortodox egyházzal kapcsolatos megítélése nem változott az elmúlt években, 12%-uknak jobbra, 7%-uknak pedig rosszabbra változott. A megkérdezettek csaknem fele (48%) azt mondta, hogy bízik Kirill pátriárkában, további 21% pedig azt mondta, hogy nem bízik benne.

Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 41%-a gyakrabban ért egyet az orosz ortodox egyház képviselőinek társadalmi-politikai kérdésekkel kapcsolatos kijelentéseivel, míg 16%-uk azt mondta, hogy gyakrabban nem ért egyet. Szintén a válaszadók 48%-a válaszolt úgy, hogy az orosz ortodox egyház pozitív hatással van az ország közéletére, 24% szerint nem tudja, 7% szerint pedig negatív hatással van.

Ugyanakkor a tanulmány szerint az oroszok 15%-a szerint az orosz ortodox egyháznak erős befolyása van a kormányzati politikára, 32%-uk szerint ez nem így van, míg 25%-uk szerint gyenge befolyása van, további 28%-uk pedig bizonytalan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó