2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Felmérés: Ausztriában többségbe kerültek a szankciókat ellenzők

Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldását szorgalmazó osztrákok aránya megelőzte az embargó támogatóit, de a közép-európai ország lakosai kor, jövedelem és politikai hovatartozás szerint megosztott a kérdésben.

Az INSA közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, amelyet pénteken tett közzé az eXXpress című lap, az osztrákok 41 százaléka szeretné, ha megszűnnének a szankciók, 37 százalékuk szeretné, ha folytatódnának, míg 22 százalékuk nem tudná megmondani, vagy nem érdekli – ez az arány jóval magasabb a szokásosnál.

Az embargó támogatása főként a gazdagabb, idősebb és baloldali osztrákok részéről érkezett. A 60 éves és idősebb korosztály 12 százalékpontos különbséggel, 49% és 37% között támogatta a szankciókat. A legfiatalabb, 16-29 évesek körében a megkérdezettek mindössze 22%-a támogatta a szankciókat, 39%-uk ellenezte. A legerősebben a 40-49 éves korosztály ellenezte a szankciókat, 47%-uk kérte azok feloldását.

A havi 1000 eurós (1100 dollár) vagy annál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek csak 24%-a akarta a szankciók fenntartását, míg a 4000 eurós jövedelemmel rendelkezőknek 51%-a.

A megosztottság a politikai spektrumon belül is érezhető volt. Míg a Zöldek szavazóinak 73%-a akarta a szankciók fenntartását, addig a Szabadságpárt szavazóinak 72%-a a szankciók feloldását követelte. A politikai baloldalon mindössze 31% ellenezte a szankciókat, míg a politikai jobboldalon ez az arány 59%-ra emelkedett.

A telefonos és online felmérést 1000 osztrák reprezentatív mintáján végezték április 3-4-én.

Az EU 2022 februárjától tíz körös szankciókat vezetett be Moszkva ellen, az ukrajnai konfliktus eszkalálódására hivatkozva. Az orosz gazdaság várt összeomlása azonban elmaradt, miközben a visszaütött megalkotóira az egekbe szökő energiaárak formájában csődhullámot és társadalmi zavargásokat okozott az egész unióban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó