2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Felmérés: a németek többsége nem akarja, hogy Merkel visszatérjen

A németek többsége ellenezné Angela Merkel volt kancellár esetleges visszatérését – derült ki egy új felmérésből. Alig egy évvel ezelőtt távozott a posztjáról.

A megkérdezettek 71 százaléka nem látná szívesen a volt kancellárt újra a hivatalában, míg 23 százalék üdvözölné visszatérését – derül ki a Civey közvélemény-kutató intézet által a Funke Media Group megbízásából gyűjtött adatokból, amelyekről több német médiaorgánum is beszámolt szombaton.

A németek 43 százaléka szerint azonban jobb kancellár volt, mint a jelenlegi vezető, Olaf Scholz. Majdnem ugyanennyien – 41 százalék – vannak ezzel ellentétes véleményen.

Merkel 16 éven át négy egymást követő német kormányt vezetett, és csak néhány nap hiányzott ahhoz, hogy megdöntse politikai mentora, Helmut Kohl kancellárságának rekordját. Hivatali távozása óta Merkel azzal a kritikával szembesült, hogy energiapolitikája miatt Németország nagymértékben függ az orosz energiaimporttól.

A volt kancellár azzal védte döntéseit, hogy az orosz gáz vásárlása a legjobb út a zöld jövő felé. A hét elején a Der Spiegel című német hetilapnak adott hosszabb interjút, amelyben elmondta, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus nem érte meglepetésként, mivel a “minszki megállapodások addigra már erodálódtak”. Azt is elmondta, hogy remélte, hogy új párbeszédformát hozhat létre Oroszország és az EU között, de nem tudta keresztülvinni a kezdeményezést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...