2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Felmérés: a németek nem akarnak harckocsikat adni Ukrajnának

A németek közel fele nem szeretné, ha az ország Leopard 2 harckocsikat adna át Ukrajnának – derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. Kijev már hónapok óta könyörög Berlinnek, eddig eredménytelenül.

A Das Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) médiaorgánum vasárnapi jelentésében a YouGov felmérésére hivatkozva azt írta, hogy a megkérdezettek 45 százaléka ellenzi a Leopard 2 harckocsik szállítását a kelet-európai országba, míg további 33 százalék az átadás mellett szólalt fel, a maradék 22 százalék pedig bizonytalan.

A Die Deutsche Presse-Agentur (DPA) megbízásából készült felmérésből az is kiderült, hogy csak a német Zöld Párt támogatói körében haladja meg a szállítást támogatók száma a szkeptikusokét, 50 százalék a 25 százalékhoz képest.

A közlekedési lámpás kormánykoalíció másik két tagja körében másképp néznek ki az adatok. Az Olaf Scholz kancellárhoz tartozó Szociáldemokrata Párt támogatóinak 41%-a nem szeretné, ha német tankokat szállítanának Ukrajnába, míg 40%-nak nem lenne problémája egy ilyen döntéssel. A Szabad Demokrata Párt soraiban 42% ellenzi és 33% támogatja.

Az ellenzéki kereszténydemokraták is hasonló arányban nyilatkoznak.

A tankok Kijevbe küldését ellenzők legnagyobb arányban a jobboldali Alternatíva Németországért párt (76% ellene, 13% mellette) és a Baloldali Párt (52% ellene, 32% mellette) szavazói körében jelentek meg.

Annak ellenére, hogy Ukrajna többször kérte Németországot, hogy adjon neki Leopard 2-t, Scholz kancellár vonakodott ezt megtenni. Azzal érvel, hogy mivel más ország még nem szállított Kijevnek hasonló fegyvereket, Németországnak nem kellene az elsőnek lennie.

A koalíció többi tagja, a Zöldek és a Szabad Demokraták azonban egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rá, hogy tegye meg. Az ellenzékben lévő konzervatívok is sürgetik Scholzot, hogy gondolja meg magát.

A hónap elején Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Berlin nem hajlandó eleget tenni Kijev tankokra vonatkozó kérésének. A diplomata megjegyezte, hogy Ukrajna nem érti, mi az oka Berlin vonakodásának.

Miután február végén megkezdődött Oroszország Ukrajna elleni katonai hadjárata, Németország – a legtöbb más nyugati országgal együtt – fegyverekkel látja el Ukrajnát. Bár eleinte ezeket a szállítmányokat főként lőfegyverekre és páncéltörő rakétákra korlátozták, Berlin azóta már nehezebb fegyvereket is szállított, köztük önjáró légvédelmi rendszereket, valamint tarackokat.

Moszkva következetesen azzal érvel, hogy a nyugati fegyverszállítások Ukrajnának csak a konfliktus elhúzódását szolgálják. Arra is figyelmeztetett, hogy a NATO-tagállamok egyre inkább belekeverednek az ellenségeskedésekbe, ami potenciálisan a blokk és Oroszország közötti teljes katonai összecsapáshoz vezethet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó