2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Fedezéknek használta a lelőtt orosz gépet az izraeli légierő – Moszkva válaszol

Az orosz hadsereg információ szerint a Latakia elleni izraeli rakétatámadások elhárítása során a szír légvédelem Sz-200-as rakétakomplexuma lőtte le véletlenül az orosz katonai repülőgépet.

Az Il-20 típusú katonai repülőgép 15 fővel a fedélzetén az izraeli rakétadámadások idején hétfőn éjjel tűnt el a radarok képernyőiről.

Oroszország ellenséges lépésnek tekinti az izraeli akciót és megfelelően fog rá válaszolni.

Az orosz hadsereg által kiadott jelentés szerint az izraeli pilóták fedezékként használták az orosz katonai repülőgépet, amely így a szír légvédelem célpontjába került. Miután az orosz Il-20-as gép az izraeli F-16-osok és a szír légvédelem közé került egy Sz-200-as lelőtte a gépet.

Az orosz védelmi tárca hangsúlyozta, hogy Izraelnek tudnia kellett, hogy az orosz gép a légtérben van. Továbbá Izrael elmulasztotta időben értesíteni Oroszországot a tervezett katonai akciójáról is.

A minisztérium közlése szerint Izrael csak egy perccel a katonai akció előtt értesítette Oroszországot, így az Il-20-asnak esélye sem volt biztonságos légtérbe repülni.

Hétfőn este a Földközi-tenger irányából rakétacsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia városára, a szíriai légvédelem több rakétát lelőtt. A levegőben megsemmisített rakétákról szóló értesülések érkeztek Homsz, Hama és Tartúsz városokból is. Az el-Majádín libanoni televíziós csatorna tájékoztatása szerint pilótanélküli drónok is részt vettek a mintegy másfélórás támadásban, amelyben legalább tízen megsebesültek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS