2023, december 5.
-1.5 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Európa kendertermelése és a növekedés háttere

Milyen trendek jellemzik az európai kenderpiacot? Milyen változásokon ment keresztül a kendertermesztés és feldolgozás az elmúlt évtizedekben? Mi okozza a kendertermesztés elmúlt időszakban megfigyelhető dinamikus növekedését? 

A kender az egyik legősibb ipari növény, melyet az emberiség termeszt, hasznosít. Ennek a különlegessége abban rejlik, hogy már a kezdetek kezdetétől fogva nem táplálkozási céllal, hanem a növény rostjáért termesztették szerte a világon. Magyarország földrajzi területén több, mint 2000 éve termesztik a kendert, őseink már a honfoglalás előtt is ismerték a növényt és annak feldolgozásának módszereit.

A kender vetésterületét a világon 60-70 ezer hektárra becsülik, ennek a fele Kínában található. A második helyen az Európai Unió áll 15-16 ezer hektárnyi becsült területtel, míg Franciaországban mintegy 12 ezer hektáron állítanak elő kenderrostot főleg a papíripar számára. A magyar kenderipar 1950-es és az 1960-as években élte igazi fénykorát. 1962-ben 23000 hektárral a cukorrépa és a napraforgó után a harmadik legnagyobb területen termesztett ipari növény volt. A kender rostját abban az időben összesen 9 kendergyár dolgozta fel, melyhez számos fonoda és szövőüzem is társult. A 1960-as évek csúcstermései és csúcsteljesítményeit követően hanyatlani kezdett az iparág és ezzel párhuzamosan a kender vetésterülete is csökkenni kezdett. A rendszerváltás idejére a hazai kender vetésterülete 1000 hektár alatt volt már, de a hektáronkénti termésátlag a 8-9 tonnát is elérte a fejlettebb technológiának köszönhetően. Végül a kendertermesztés halála Magyarországon 2007-ben következett be: a rostkender termesztés teljesen megszűnt az országban.

Kendertermesztés Európában – kendertörténelem

A kendertermesztés és a kender feldolgozásának ágazata jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben Európa szerte. A kendertermesztés történelmileg széles körben elterjedt volt (pl. a kender széles körben használatos volt a mindennapi életben: a helyi konyhában, az állatok etetésére, valamint építési és textil alapanyagként is). Bár egy időben elveszítette népszerűségét, de a mezőgazdaság globális tendenciáit követve a kender (Cannabis sativa) termesztése és feldolgozása lassan visszanyeri pozícióját, elsősorban a kender sokoldalú – elsősorban gyógyászati célú – felhasználási lehetőségének globális növekedése miatt. 

 

Noha manapság a kendertermelők száma szignifikánsan kisebb, mint ahogy a történelemben is történt, a kender felhasználása bővül, és az utóbbi években számos vállalkozás új termékeket vezetett be, amelyek magukban foglalják a kender használatát az élelmiszer-előállításban, az ökológiai építőanyagok előállítását, a papírt, a textíliák termelését, a biológiailag lebontható műanyagok előállítását és a fentiek szerint megújuló energia előállítását is. 

 

Európa kendertermelése napjainkban

 

Az EU-ban jelenleg is aktív kenderpiac működik, melyben a legtöbb tagország érdekelt. A termelés központja jelenleg Franciaországban, Hollandiában, Litvániában és Romániában található. Franciaország ma az unión belül a kender fő gyártója, Európa teljes termelésének csaknem 50% -át adja a francia mezőgazdaság. A balti térség gyorsan felzárkózott, és jelenleg a régió második legnagyobb kendertermelőjévé vált.

 

Európában, különösen Franciaországban és Finnországban hosszú története van a kender termelésnek az építőanyagok és textiltermékek gyártásához, és az elmúlt 25 évben ez az ágazat virágzott, és a termelés 500% -kal nőtt (ez a növekedés az elmúlt 8 év alatt 250%-ot tett ki).

 

A kender iránti igényt támogatja a növény egyre változatosabb felhasználása. Ilyen például a kenderből kivont CBD, mely egyre népszerűbb táplálékkiegészítő, számos jótékony egészségügyi hatással, mint pl.: álmatlanság ellen, stressz csökkentésére vagy akár külső használattal bőrgyógyászati problémák kezelésére is. A kannabinoidként besorolt vegyületet a kannabisz növényből állítják elő. 2019-ben az európai kender termesztés 2016-hoz képest több mint 50%-kal növekedett, és az európai országok több mint 50 000 hektáron termesztettek kendert – ez rekord. Ez jelentős növekedést jelent 2011 óta, amikor összesen 8000 hektárt használtunk kendertermesztésre az EU-ban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: a Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat szerezni Ukrajnának

A Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat felszabadítani az ukrán hadsereg megsegítésére - mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Az ABC News vasárnapi műsorában John Kirby-t arról...

A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn megvétózta a Szófia és Kijev közötti megállapodást, amelynek értelmében páncélozott harckocsikat szállítottak volna Ukrajnának. Azt állította, hogy a katonai...

Felmérés: nőtt az ukránok száma, akik béketárgyalásokat akarnak

Az ukránok szinte egyenlően megosztottak a továbblépést illetően az Oroszországgal zajló konfliktusban - jelentette a helyi állami ellenőrzésű média vasárnap a Rating csoport novemberben...
spot_img

Videó