2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Euroclear: az eurozóna a befagyasztott orosz vagyon kamatain nyerészkedik

A világ egyik legnagyobb pénzügyi értékpapír-tranzakciós cége, az Euroclear nyilvánosságra hozta, hogy hatalmas nyereséget termelt a szankciók alapján befagyasztott orosz eszközökből.

Az Euroclear az év első hat hónapjára vonatkozó, hétfőn közzétett teljesítményjelentésében azt írta, hogy “az Egyesült Államok, az EU és más joghatóságok által bevezetett szankciók következtében… a mérlegben lévő készpénzállomány megnőtt, mivel a zárolt szelvénykifizetések és a visszaváltások felhalmozódtak”.

A közlemény a továbbiakban pontosítja, hogy “az orosz szankciók következtében befagyasztott eszközökből származó kamatbevétel 110 millió euró (mintegy 112 millió dollár) volt”.

A belgiumi székhelyű szervezet az európai tőzsdéken végrehajtott értékpapírügyleteket bonyolítja le és számolja el. Az Euroclear emellett központi értéktárként is szolgál az európai piacokon tevékenykedő nagy pénzintézetek számára. Júniusban jelentették, hogy az Euroclear mintegy 27 milliárd dollár értékben zárolt orosz magánszemélyek tulajdonában lévő értékpapírokat.

Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint az Oroszország elleni nemzetközi szankciók bevezetését követően egy multinacionális munkacsoport 30 milliárd dollár értékben fagyasztotta be a szankcionált orosz magánszemélyekhez tartozó pénzeszközöket és 300 milliárd dollár értékben az orosz központi bank eszközeit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...