2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

EU: nem sérti a szankciókat a rubelelszámolás az orosz gázért

Az uniós vállalatok a szankciók megsértése nélkül teljesíthetik Oroszország azon követelését, hogy a gázfizetéseket rubelben teljesítsék, úgy ha euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet aztán átváltanak az orosz valutára a Gazprombankban – közölte pénteken az Európai Bizottság (EB) a Reuters szerint.

Egy csütörtökön a tagállamoknak küldött tanácsadói dokumentumban a Bizottság állítólag azt írta, hogy Moszkva rubelért gázt javaslata nem feltétlenül akadályozza meg a fizetési folyamatot, amely megfelel az Oroszország elleni uniós szankcióknak.

A dokumentum szerint vannak olyan lehetőségek, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy továbbra is jogszerűen fizessenek a gázért.

“Az uniós vállalatok kérhetik orosz partnereiket, hogy ugyanúgy teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket, mint a rendelet elfogadása előtt, azaz az esedékes összeg euróban vagy dollárban történő befizetéssel.”

A rendelet követelményei alóli mentességek biztosításának eljárása még nem tisztázott – tették hozzá.

A terv megegyezik azzal, amit az orosz kormány a hónap elején javasolt.

Brüsszel azt is közölte, hogy az uniós gazdasági szereplők a kifizetések előtt egyértelműen nyilatkozhatnának arról, hogy szerződéses kötelezettségeiket akkor tekintik teljesítettnek, amikor eurót vagy dollárt helyeznek letétbe a Gazprombanknál – szemben azzal az orosz javaslattal, hogy az csak később, a rubelre történő átváltás után tekintik teljesítettnek.

A dokumentum szerint a szankciórendszer nem tiltja meg a vállalatoknak, hogy számlát nyissanak a Gazprombanknál, vagy hogy kapcsolatba lépjenek a bankkal, hogy ezzel megpróbáljanak megoldást találni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...