2023, december 3.
-1.1 C
Budapest
-5.5 C
Moszkva

EU: nem sérti a szankciókat a rubelelszámolás az orosz gázért

Az uniós vállalatok a szankciók megsértése nélkül teljesíthetik Oroszország azon követelését, hogy a gázfizetéseket rubelben teljesítsék, úgy ha euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet aztán átváltanak az orosz valutára a Gazprombankban – közölte pénteken az Európai Bizottság (EB) a Reuters szerint.

Egy csütörtökön a tagállamoknak küldött tanácsadói dokumentumban a Bizottság állítólag azt írta, hogy Moszkva rubelért gázt javaslata nem feltétlenül akadályozza meg a fizetési folyamatot, amely megfelel az Oroszország elleni uniós szankcióknak.

A dokumentum szerint vannak olyan lehetőségek, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy továbbra is jogszerűen fizessenek a gázért.

“Az uniós vállalatok kérhetik orosz partnereiket, hogy ugyanúgy teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket, mint a rendelet elfogadása előtt, azaz az esedékes összeg euróban vagy dollárban történő befizetéssel.”

A rendelet követelményei alóli mentességek biztosításának eljárása még nem tisztázott – tették hozzá.

A terv megegyezik azzal, amit az orosz kormány a hónap elején javasolt.

Brüsszel azt is közölte, hogy az uniós gazdasági szereplők a kifizetések előtt egyértelműen nyilatkozhatnának arról, hogy szerződéses kötelezettségeiket akkor tekintik teljesítettnek, amikor eurót vagy dollárt helyeznek letétbe a Gazprombanknál – szemben azzal az orosz javaslattal, hogy az csak később, a rubelre történő átváltás után tekintik teljesítettnek.

A dokumentum szerint a szankciórendszer nem tiltja meg a vállalatoknak, hogy számlát nyissanak a Gazprombanknál, vagy hogy kapcsolatba lépjenek a bankkal, hogy ezzel megpróbáljanak megoldást találni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy kimerülnek a pénzügyi források Ukrajna támogatására

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy a Fehér Háznak sürgősen szüksége van kiegészítő finanszírozásra Ukrajna támogatására. A magas rangú tisztviselő elismerte, hogy...

Jelentősen visszaesett az ukrán export a lengyelek határblokádja miatt

Jelentősen visszaesett Ukrajna Lengyelországon keresztül történő exportja, amióta lengyel kamionosok és mezőgazdasági termelők tömeges tiltakozást szerveztek az EU Kijevvel szembeni kereskedelmi szabályozása ellen, és...

Aresztovics: Ukrajna már 300 ezer katonát veszíthetett

Ukrajna akár 300 ezer katonát is veszíthetett az Oroszországgal folytatott konfliktus során - állítja Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij elnök egykori tanácsadója. Aresztovics pénteken tette ezt...
spot_img

Videó