2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

EU: az ukrán várakozások túl optimisták a csatlakozással kapcsolatban

Ukrajna két éven belüli európai uniós csatlakozásra vonatkozó tervei “túl optimisták”, de lehetséges, hogy a tárgyalási folyamat decemberben megkezdődik, ha a tagállamok vezetői jóváhagyják azt – mondta Katarína Mathernova, az EU új ukrajnai nagykövete a Dennik című szlovák lapnak.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök 2023 elején azt mondta, hogy Kijev arra számít, hogy 2023-ban sikerül túljutni az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalásokon, és két éven belül teljes jogú taggá válhat. Ukrajna arra is számít, hogy még az idén politikai döntést kap az EU-tól a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

Feltételezem, hogy ez az értékelés magából a csatlakozási pozícióból túl optimista, de pontos időkeretet nem tudok mondani” – mondta Mathernova a lapnak.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Ukrajna képes reformokat végrehajtani, és ezt elég gyorsan teszi.

“El tudom képzelni azt a forgatókönyvet, hogy Ukrajna már decemberben megkezdi a tárgyalásokat, amihez a tagállamok vezetőinek egyetértése szükséges” – mondta.

Mathernovát áprilisban nevezték ki az Európai Unió új ukrajnai nagykövetévé, Matti Maasikas észt diplomata utódjaként. Várhatóan szeptemberben lép hivatalába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó