2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Északi Áramlat – Putyin előadása Helsinkiben – minden eldőlt, siker

Északi-ÁramlatHelsinkiben „Cselekvési csúcs a Balti-tengerért-2010″ címmel  tartanak találkozót, ahol  megvitatják a Baltikum  tengeri környezete helyreállításával kapcsolatos vállalásokat. Oroszországot Vlagyimir Putyin miniszterelnök képviseli. A kormány sajtószolgálatában közölték, hogy a csúcstalálkozón Putyin beszámol a Nord Stream gázvezeték építésének ökológiai aspektusairól. A tervezetet már jóváhagyta valamennyi ország – Dánia, Svédország, Finnország, Oroszország és Németország-, amelynek a vizein áthalad a vezeték. Még szükség van Finnország részéről a második engedélyre.

Az Északi Áramlat ökológiai szempontból biztonságos útvonala biztosítja a zökkenőmentes európai gázszállítást – ígérte meg Vlagyimir Putyin miniszterelnök a „Balti-tengeri akció-2010″ csúcstalálkozó résztvevőinek. Az orosz kormányfő rámutatott, hogy „a projekt keretében ökológiai szakvizsgálatokba csaknem 100 millió eurót fektettek be, a gázvezeték optimális,  biztonságos nyomvonala kialakítása érdekében több mint 40 ezer négyzetkilométer területen valósítottak meg geofizikai vizsgálatokat”. Az orosz kormányfő kiemelte, hogy az építkezés során  a legkorszerűbb és egyedülálló technológiákat fogják alkalmazni. Európának ökológiai szempontból biztonságos útvonalra van szüksége, amelyen zökkenőmentesen szállíthat  földgázt. Ilyen gázvezeték lesz az Északi Áramlat – ígérte meg az orosz kormányfő a „Balti-tengeri akció-2010″ csúcstalálkozó résztvevőinek. Az orosz kormányfő rámutatott a Helsinkibe érkezett politikusoknak és szakértőknek, hogy a projekt keretében csaknem 100 millió eurót fektettek be ökológiai szakvizsgálatokba, és a vezeték biztonságát megerősítette mindegyik érintett ország.
Vlagyimir Putyin szavai szerint a projekt kidolgozása során Oroszország a következő orosz népmondás szerint járt el: „mérd le hétszer, és csak ez után vágd el”.  Figyelembe vettek mindent, amit csak lehet, számításba vettek még olyan  forgatókönyveket is, amelyek nem nagyon  valószínűek, csakhogy biztosítsák a Balti-tenger környezetvédelmét. Jelenleg nem csak kormányzati, hanem nemzetközi civil szervezetek is  igazolják, hogy az esetleges kockázatok ki vannak zárva.

 

Megjegyzendő, hogy a finn kormány már engedélyezte az Északi Áramlat kialakítását saját gazdasági övezetében. Matti Vanhanen finn miniszterelnök közben megjegyezte, hogy néhány napon belül várható a környezetvédelmi tárca határozata. De ez már csupán formalitás. A kormányzati okmány már jogerőre emelkedett „az esetleges óvásoktól függetlenül”.  Nem zárható ki, hogy civil környezetvédelmi szerveztek óvást fognak emelni. Ezért az építkezés során az a legfontosabb, hogy az információk maximálisan hozzáférhetővé váljanak – véli a Nemzeti Energetika-biztonsági Alapítvány vezérigazgatója, Konsztantyin Szimonov.

Minden formális ökológiai követelményt figyelembe vettek, információkat szolgáltattak, nem mondhattak ellent nekünk. Jelenleg a Nord Stream társaság létrehozta a Balti-tenger Ökológiai Információs Alapítványát.  A lényeg az, hogy a gázvezeték kialakítása nyíltan folyjon, hogy északi szomszédaink információkat kapjanak, mert számolni kell azzal, hogy a gázvezeték iránt a figyelem nagy lesz, a megkapott engedélyek ellenére. És minden pontatlanságot rovásunkra fognak értelmezni.”

Az Északi Áramlat gázvezeték hossza 1223 kilométert tesz ki. A vezeték a Balti-tenger mélyén az oroszországi Viborgból a németországi Greifswaldba halad. A vezeték első ágának kialakítását előreláthatóan 2010. április 1-én kezdik meg, a másik ágét pedig  2011 tavaszán. A vezeték üzembe helyezését követően  évente 55 milliárd köbméter földgáz áramlik majd rajta Európába. A  projekt operátora, a Nord Stream AG máris engedélyt kapott az érintett országoktól, nevezetesen Dániától, Svédországtól, Finnországtól, Oroszországtól és Németországtól.

Természetesen az Északi Áramlat gázvezeték kialakítása nem az egyetlen kérdés, amelyik a helsinki találkozó napirendjére tűztek. Oroszország  most a  Balti-tenger környezetvédelmi egyezménye végrehajtó szerve, a HELCOM elnöke.  A fórum előreláthatóan döntést hoz a tagországok „önkéntes kötelezettségek bankja” kialakítása kérdésében. A találkopzó keretében Vlagyimir Putyin  megbeszéléseket folytat majd a litván elnökkel, valamint a dán és norvég miniszterelnökkel.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...