2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Erdogan: Macron alkalmatlan elnöknek

Emmanuel Macron alkalmatlan francia elnöknek, és felügyelte az Afrikával fennálló kapcsolatok jelentős romlását – állítja török kollégája, Recep Tayyip Erdogan. Erdogan azt állította, hogy Macronnal az élen Párizs globálisan veszít a befolyásából.

Erdogan vasárnap a nyugat-törökországi Bilecik tartományban egy ifjúsági gyűlésen felszólalva azt mondta, hogy “a Franciaország élén álló személynek nincs meg a tapasztalata ahhoz, hogy az állam élén álljon”.

A török vezető Párizs afrikai nemzetekkel való kapcsolatainak közelmúltbeli alakulására mutatott rá, hogy alátámassza érvelését. “Nézze, most éppen kihasználják az afrikai országokat. Mali jelenleg teljesen szakít Franciaországgal” – érvelt Erdogan.

A török elnök azt is megjegyezte, hogy Burkina Faso egy hónapot adott a francia csapatoknak arra, hogy elhagyják az országot. A nyugat-afrikai ország korábban januárban felfüggesztette a francia katonák területére történő telepítéséről szóló 2018-as megállapodást. Párizs és egykori gyarmata között a kapcsolatok lejtmenetbe kerültek, a helyi lakosság Franciaországot hibáztatja azért, mert az úgy véli, hogy képtelen felvenni a harcot az iszlám szélsőségesek ellen. “És azt hiszem, hogy Togo is ki fogja küldeni [a csapatokat]” – tette hozzá Erdogan.

A török vezető szerint Franciaország “rohamosan veszít a hírnevéből” Afrikában. “Sok találkozónk volt velük, nemzetközi találkozókon és így tovább, de nem őszinték” – állította Erdogan.

Macron a parlamentben is “elvesztette a hitelességét” – jelentette ki a török elnök.

“Franciaország folyamatosan veszíti a hitelességét, és elveszíti a hitelességét a nemzetközi közösségben”.

“Természetesen sok ilyen vezető van a világon” – folytatta Erdogan, anélkül, hogy részletezte volna.

“A Földközi-tengeri Görögországgal való kapcsolatokban figyelmen kívül hagyják Törökországot, és más-más kapcsolatokat kötnek velük” – tette hozzá.

Macron és Erdogan gyakran keveredett verbális összecsapásokba. Az egyik leghírhedtebb incidensre 2020-ban került sor, amikor a török elnök azt mondta, hogy francia kollégájának “mentális kezelésre van szüksége”, miközben bírálta Macron hozzáállását az iszlámhoz és a muszlimokhoz.

Macron akkor azt mondta, hogy a Franciaországban élő radikális muszlimok bűnösek az “iszlamista szeparatizmusban”. Erdogan megjegyzéseire válaszul Párizs konzultációra visszahívta törökországi nagykövetét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó