2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában – mondta Recept Tayyip Erdogan török elnök szerdán.

“Én személy szerint nem tudom azt mondani, hogy a tankok küldése megoldja ezt a kérdést” – mondta Erdogan a TRT állami műsorszolgáltatónak, amikor a tankokról kérdezték.

“Ez egy nagy kockázatú vállalkozás, és csak a fegyvermágnások zsebét fogja megtömni”.

Erdogan hozzátette, hogy Törökország folytatni fogja a tárgyalásokat mind Oroszországgal, mind Ukrajnával a tárgyalásos rendezés érdekében.

Korábban a nap folyamán Spanyolország bejelentette, hogy legalább hat Leopard 2A4-es harckocsit küld a kijevi kormánynak, és konzultálnia kell a spanyol hadiiparral a további szállítások lehetőségéről.

Miután hetekig ellenállt Ukrajna, Lengyelország és több más ország követelésének, hogy jóvá hagyja a német fejlesztésű Leopárdok szállítását, a berlini kormány a múlt héten engedett a nyomásnak. Németország 14 Leopard 2A6 harckocsit ígért a Bundeswehr saját készleteiből, míg további 51 darab ugyanebből a típusból és 88 darab régebbi 1-es típusból érkezhet a Rheinmetalltól, mivel felújítják őket.

A berlini orosz nagykövetség szerint Olaf Scholz kancellár rendkívül veszélyes döntése eszkalálja az ukrajnai konfliktust, és “Németországnak az orosz nép iránti történelmi felelősségének végleges elutasítását jelenti”, utalva a második világháború kimenetelére.

Az Egyesült Államok is ígéretet tett 50 darab M1 Abrams harckocsira, de nem volt világos, hogy ezek milyen hamar készülhetnek leszállításra. Lengyelország szerdán jelezte, hogy fel kívánja gyorsítani az ukrán harckocsizó személyzet kiképzését, mindössze öthetes gyorstalpaló tanfolyammal.

Moszkva többször sürgette a Nyugatot, hogy ne küldjön fegyvereket Ukrajnának, azzal érvelve, hogy az csak még több vérontáshoz vezetne, és nem változtatna a katonai műveletek eredményén. A Kreml szerint a nehéz harckocsik Kijevnek történő biztosítása a NATO közvetlen részvételének bizonyítéka a konfliktusban, és figyelmeztetett, hogy ezek elégnek, mint a többi nyugati szállítású fegyver.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó