2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Erdogan: az orosz Sz-400-asok vásárlása megérte a feszültséget Washingtonnal

Törökország lépése, hogy megvásárolta az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszert megérte a feszültséget Ankara és Washington között – nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan a New York Times című amerikai lapnap adott interjúban, amelyet a TASzSz hírügynökség idéz.

A lap szerint Erdogan rámutatott, hogy Jens Stoltenberg NATO főtitkár és Donald Trump volt amerikai elnök megerősítette Törökország azon jogág, hogy fegyverbeszállítót válasszon.

A New York Times kiemelte, hogy a török elnök szerint, ha az Egyesült Államok eladta volna nekik a Patriot rendszert, akkor nem kellett volna Sz-400-asokat vásárolniuk.

Arra a kérdésre, hogy Törökország lépése megérte-e a kialakult feszültséget Washingtonnal a török államfő igenlően válaszolt.

Úgy gondolom, hogy megérte – mondta Erdogan. Úgy erősíthetjük a védekezésünket, ahogy akarjuk – tette hozzá a török elnök.

Moszkva és Ankara még 2017-ben kötötte meg az Sz-400-as  légvédelmi rendszerek szállításáról szóló szerződést. Törökország lett az első NATO tagállam, amelyik Oroszországtól vásárolt légvédelmi komplexumot.

Az Egyesült Államok és a NATO is hevesen bírálta a megállapodást. Washington szankciókat helyezett kilátásba Ankara ellen, amelyeket 2020-ban be is vezetett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS